Vilans

Toegankelijkheid

Inclusieve Toegankelijkheid

Iedere gemeente in Nederland toegankelijk!

Nieuwe Vilans-website Inclusieve Toegankelijkheid

Utrecht, 28 februari 2008 Iedereen maakt gebruik van de openbare ruimte. Maar is deze ook voor iedereen even toegankelijk? Gemeenteambtenaren die belast zijn met de bouw van de omgeving vinden veel informatie op de Vilans-website Inclusieve Toegankelijkheid. De site biedt veel adviezen en tips om de openbare ruimte goed toegankelijk te maken. Ook architecten, projectontwikkelaars en cliëntenraden kunnen hier terecht. Wanneer uw gemeente goed toegankelijk is, zorgt dit voor meer bedrijvigheid, tevreden mensen en een betere economie. De website is te vinden via www.vilans.nl/inclusievetoegankelijkheid.

Uitwisselen van kennis

De website Inclusieve Toegankelijkheid is dé plek om informatie met collegas uit te wisselen. Er is ruimte voor het plaatsen van publicaties, zoals bijvoorbeeld de nota Toegankelijkheid Openbare Ruimte. Op het forum wissel je informatie uit en stel je vragen aan elkaar. Zo wordt inzichtelijk welke plaats toegankelijkheid binnen een gemeente inneemt en kunnen collega-ambtenaren van elkaar leren. Er komt vier keer per jaar een nieuwsbrief uit, waarvan de eerste half maart zal verschijnen. Geïnteresseerden kunnen zich via de website aanmelden.

Hobbeltelefoon

Voor veel Nederlanders is het vanzelfsprekend dat zij probleemloos van allerlei voorzieningen gebruik kunnen maken. Maar bijna evenveel mensen ondervinden dagelijks dat de openbare ruimten, gebouwen, producten of diensten voor hen moeilijk toegankelijk zijn. Een goed voorbeeld van een oplossing voor praktische problemen is de Hobbeltelefoon in de gemeente Zwolle. De Hobbeltelefoon is een meldpunt, beheert door vrijwilligers van de werkgroep toegankelijkheid, waar (mindervalide) mensen kunnen aangeven welke obstakels zij tegenkomen. Klachten worden zo snel mogelijk afgehandeld.

Almanak Toegankelijkheid

Extra informatie over wetgeving en projecten op landelijk en provinciaal gebied komt aan bod in de Almanak Toegankelijkheid. Deze komt uit in april 2008. Meer informatie op
www.vilans.nl/inclusievetoegankelijkheid.