Politie Friesland

Politieberichten van dinsdag 4 maart

Fryslân, 04-03-2008 o Politieberichten van maandag 3 maart 07.00 uur t/m dinsdag 4 maart 07.00 uur

Leeuwarden: onderwerpen uitzending Plysjepost
Dinsdag 4 maart wordt in het opsporingsprogramma Plysjepost weer de hulp van het Friese kijkerspubliek gevraagd bij het oplossen van een aantal zaken. Plysjepost geeft de details. Daaronder meer aandacht voor een overval op een juwelier aan de Hoofdstraat in Gorredijk. Op woensdag 20 februari rond 10.00 uur drongen twee mannen de zaak binnen en overvielen de eigenaar en zijn medewerker. Daarnaast aandacht voor de beroving van een taxichauffeur in Leeuwarden op vrijdag 22 februari en weer diverse beelden van bewakingscameras.

Plysjepost is dinsdagavond op Omrop Fryslân te zien om 18.45 uur en wordt om 20.45 uur en 22.45 uur herhaald. Het programma wordt gemaakt door Omrop Fryslân in samenwerking met de politie Fryslân en het Openbaar Ministerie.

Surhuisterveen: diefstal motorfiets
De politie is op zoek naar de daders van de diefstal van een gele motorfiets, een crossmotor van het merk Suzuki, type RMZ 250 CC, zonder kenteken. De motor werd zondagavond of nacht gestolen uit een schuurtje achter een woning aan de Johan ter Schoeleweg. De deur van het schuurtje werd opengebroken. De 36-jarige bewoner deed aangifte.

Wolvega: aanhouding na inbraak
De politie heeft maandagochtend een 21-jarige man uit Wolvega aangehouden op verdenking van heling en/of diefstal. Op zaterdag 1 maart ontdekte een 71-jarige vrouw uit Nijeholtwolde dat er was ingebroken in een leegstaand pand, waar zij de nodige goederen had opgeslagen. De diefstal was gepleegd tussen eind januari en 1 maart. Daarbij waren onder andere speelgoed, boeken en curiosa gestolen. Zondag kwam ze erachter dat al haar gestolen goederen op internet te koop stonden. De aanbieder bleek de verdachte te zijn. Maandagochtend heeft de politie hem in zijn woning aangehouden. In zijn huis werden de gestolen goederen aangetroffen. Ook stonden er nog andere goederen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De verdachte is voor nader onderzoek ingesloten.

Drachten: vrachtauto gestolen
De politie heeft maandag een onderzoek ingesteld naar de diefstal van een antracietgrijze vrachtauto, merk Iveco Euro Cargo, kenteken BG-XS-93. De bak van de vrachtwagen is voorzien van een laadklep met roestplekken. Op de achterzijde is het woord "SIXT" nog zichtbaar. De auto is gestolen tussen zaterdagavond en maandagochtend. Hij stond geparkeerd op een bedrijfsterrein aan De Boeg. Door de daders is het hekwerk kapot geknipt en is een paal verwijderd. De auto was leeg. Een 44-jarige man uit Drachten deed namens het bedrijf aangifte.

Leeuwarden: gewonde bij eenzijdig ongeval
De politie heeft maandagochtend een onderzoek ingesteld naar een eenzijdig ongeval op de Harlingerstraatweg. Daarbij raakte een automobiliste, woonachtig in het buitenland (volledige personalia nog onbekend), gewond. De vrouw had, rijdend in de richting Leeuwarden, een auto ingehaald. Na het inhalen stuurde ze terug naar rechts, raakte in de slip en kwam met haar auto op de kop aan de linkerzijde in de sloot terecht. Ze is met onbekend letsel overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden.

Drachten: politie onderzoekt diefstal kabelhaspels
De politie onderzoekt de diefstal van een grote partij kabelhaspels vanaf een bedrijfsterrein aan de Bolder. Tussen vrijdagmiddag en maandagochtend werden diverse kabelhaspels met behulp van vermoedelijk een vrachtwagen vanaf het terrein weggenomen. Namens het gedupeerde bedrijf deed een 47-jarige inwoner van Drachten aangifte.

Heerenveen: inbraak in mobiel kantoor
De politie onderzoekt een inbraak op een bouwterrein aan de Dominee Kingweg. Men kwam in de nacht van zondag op maandag het mobiel kantoor binnen na het forceren van een deur. Uit het kantoor heeft men onder andere gereedschap, installatiemateriaal en diverse huishoudelijke gebruiksvoorwerpen weggenomen. De schade bedraagt meer dan duizend euro. Een aantal gedupeerden moet nog aangifte doen.

Leeuwarden: de politie houdt twee verdachten aan na diefstal De politie heeft maandagmiddag op de Voorstreek twee Leeuwarders van 23 en 25 jaar aangehouden op verdenking van diefstal. De twee werden door surveillerende agenten opgemerkt omdat ze met hun auto heen en weer reden op de Voorstreek. De agenten zagen vervolgens hoe zij stopten om een tas uit de mand van een gestalde fiets weg te nemen. Hierna reden de de twee weer weg, waarna zij hun auto parkeerden op de Hooidollen. Hier werden de verdachten aangehouden door de politie en ingesloten voor nader onderzoek. De 51-jarige eigenaar uit Burgum deed aangifte.

Tytsjerk: te snel, rijbewijs ingevorderd
De politie heeft maandagmiddag het rijbewijs van een 37-jarige automobilist uit Leeuwarden ingevorderd. Tijdens een controle met de laserpatrol op de Rijksstraatweg werd geconstateerd dat de bestuurder 152 km/u reed waar 100 km/u is toegestaan. Er werd daarop proces-verbaal opgemaakt tegen de bestuurder en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt de inbraak in een woning aan de Steijnstraat. Maandag werd tussen 08.30 en 17.00 uur een zijdeur geforceerd, waarna twee laptops werden weggenomen. De 27-jarige bewoner deed aangifte.

Rottevalle: bedrijfsongeval
De politie heeft maandagavond geassisteerd bij een bedrijfsongeval op de Efterwei. Een werknemer van een bedrijf was daar bezig met werkzaamheden aan een waterleiding. Hij stond daarvoor in een gat dat was gegraven langs een fundering en een muurtje van een nabij gelegen tuin. Terwijl de man, een 50-jarige inwoner van Kornhorn, aan het werk was viel het muurtje om en kwam gedeeltelijk op hem terecht. De man raakte daarbij gewond aan een been en werd daarvoor per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Heerenveen: politie vordert rijbewijs in van te snelle automobilist De politie heeft maandagavond het rijbewijs ingevorderd van een 19-jarige automobilist uit Heerenveen Op de Stadionweg werd geconstateerd dat de man 101 km/u reed, terwijl ter plaatse 50 km/u is toegestaan. Er werd proces-verbaal tegen hem opgemaakt en hij kon zijn rijbewijs inleveren.

Leeuwarden: aanhouding
De politie heeft dinsdag rond 04.00 uur een 45-jarige Leeuwarder aangehouden die er van verdacht wordt twee personen te hebben verwond met een mes. Rond genoemd tijdstip kreeg de politie een melding dat een onbekende man in een horecazaak aan de Grote Hoogstraat klanten met een mes zou hebben aangevallen. Op grond van het opgegeven signalement werd korte tijd later de verdachte op het Ruiterskwartier aangehouden. Hij wordt er van verdacht in de horecazaak om nog onduidelijke reden een 22-jarige inwoner van Ede met een mes in het gezicht en een been te hebben gestoken. Het slachtoffer werd per ambulance naar het MCL overgebracht, waar hij na behandeling weer huiswaarts kon. Een andere klant, een 22-jarige Leeuwarder, werd eveneens door de verdachte aangevallen, maar liep daarbij slechts een lichte schram op aan zijn schouder. De verdachte werd op het politiebureau voor verder onderzoek ingesloten.