Gemeente Woerden

Herindicaties pakken positief uit voor inwoners

04 mrt 2008
Waar elders in Nederland de huishoudelijke hulp voor veel inwoners fors achteruit gaat, laten de ontwikkelingen in Woerden een heel ander beeld zien. De herindicaties werden vorige week afgerond. Wethouder Marjan Haak (Woerden betrokken) toont zich zeer tevreden. "Voor veel inwoners is de hulp gelijk gebleven - of zelfs vooruit gegaan." De afgelopen maanden bekeken Wmo-medewerkers van de gemeente de situatie van 950 inwoners (uit de gemeenten Woerden, Montfoort en Oudewater) opnieuw. Voor ongeveer de helft blijft de hulp gelijk. 20% krijgt meer hulp dan voorheen en 5% minder. De overige 25% krijgt geen hulp meer, bijvoorbeeld vanwege recent overlijden of verhuizing.

Persoonlijke situatie centraal
Elders in het land leidden de herindicaties veelal tot minder hulp voor de inwoners. Wethouder Haak heeft altijd benadrukt de persoonlijke situatie van inwoners als uitgangspunt te willen nemen. "Natuurlijk hebben we richtlijnen om te beoordelen of iemand recht heeft op hulp. Maar we hebben bewust geen dichtgetimmerde procedure; we hebben het immers over mensen." Zo werd besloten dat 75-plussers sowieso niet achteruit mochten gaan. Zij behielden standaard hun hulp.

Gemeente verantwoordelijk
Een jaar geleden werd de huishoudelijke hulp van de AWBZ overgeheveld naar de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Daarmee werd de gemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke ondersteuning van inwoners. Dat doet zij ondermeer door huishoudelijke hulp te bieden aan inwoners die bijvoorbeeld niet (meer) zo goed ter been zijn. Sinds 1 januari 2007 behandelt de gemeente alle nieuwe aanvragen voor huishoudelijke hulp. De inwoners die al huishoudelijke hulp kregen, zouden binnen ongeveer een jaar opnieuw worden geïndiceerd.

Was en afwas
Binnen de Wmo gaat het om huishoudelijke hulp, dus de hulp bij de was, de afwas, stofzuigen en ramen lappen. Thuiszorg zoals persoonlijke verzorging en verpleging valt nog steeds onder de AWBZ en ligt dus buiten de invloedssfeer van de gemeente.

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |