UMC Utrecht


Behandeling eierstokkanker kan beter

Nederlandse patiënten met ovariumcarcinoom of eierstokkanker overleven minder vaak dan patiënten in West-Europa en de Verenigde Staten.

Jaarlijks wordt het bij ongeveer 1100 vrouwen gediagnosticeerd, minder dan veertig procent van de patiënten wordt behandeld door gynaecologen gespecialiseerd in oncologie. Floor Vernooij vermoedde dat deze situatie geen optimale zorg garandeert. Zij onderzocht het effect van type behandelaar en ziekenhuis bij 8621 ovariumcarcinoom-patiënten.

Patiënten met een vroeg stadium van de ziekte blijken langer te overleven na behandeld te zijn in semi-gespecialiseerde en gespecialiseerde ziekenhuizen. Gespecialiseerde gynaecologen, die jaarlijks meer dan twaalf ovariumcarcinoom-operaties verrichtten, halen de beste resultaten.

Vernooij pleit voor een verhoging van het specialisatie-niveau en concentratie van de chirurgische behandeling van ovariumcarcinoom-patiënten in Nederland. Ovariumcarcinoom-patiënten zouden hierdoor gemiddeld zeven maanden langer kunnen leven.

Floor Vernooij promoveert op 4 maart aan de Universiteit Utrecht. dinsdag 4 maart 2008