Terugblik landrush numerieke domeinnamen

04/03/2008 11:41

Stichting Internet Domeinregistratie Nederland

Arnhem, 4 maart 2008 - SIDN, de .nl registry, heeft van donderdag 28 februari 12.00 uur precies tot vrijdag 29 februari 18.00 uur de landrush voor numerieke domeinnamen gehouden. Direct nadat de landrush begon werd er geprobeerd 10.000 nieuwe verbindingen per seconde te maken met onze mailservers. Dit aantal was zo hoog dat externe mailservers gedurende kortere of langere tijd moeilijk verbinding konden krijgen. In de eerste 10 minuten na de landrush zijn 10.000 aanvragen verwerkt, om 16.00 uur waren dat er 121.000. In totaal hebben we ruim 500.000 aanvragen verwerkt, waarvan meer dan de helft identiek was (zelfde aanvraag van dezelfde tussenpersoon). Ter vergelijking: in heel 2007 heeft SIDN ook 500.000 registraties verwerkt. Uiteindelijk zijn circa 14.500 unieke numerieke domeinnamen daadwerkelijk geregistreerd.

Voorbereiding
Met de introductie van numerieke domeinnamen heeft SIDN gehoor gegeven aan een van de adviezen van het Domeinnaamdebat 2006. Conform dat advies is bovendien eerst een sunrise gehouden voor houders van merk- of handelsnamen ter bescherming van bestaande rechten. Vervolgens is registratie door het brede publiek van start gegaan met de genoemde landrush. De gevolgde procedures zijn ruim voor aanvang gepubliceerd. Naast de procedurele voorbereiding, heeft SIDN diverse maatregelen genomen om de landrush zo goed mogelijk te laten verlopen. Voorbeelden daarvan zijn het bieden van een hoge verwerkingscapaciteit (100x hoger dan normaal) apart van de capaciteit voor "normale" registraties, het niet kunnen indienen van batchaanvragen en dat per IP-adres maar een verbinding werd toegestaan. Bij het bepalen van de benodigde procedures en capaciteit hebben wij ons mede gebaseerd op de ervaringen van collega-registries.

Uitkomst
Roelof Meijer, Algemeen Directeur SIDN: "SIDN heeft bewust het advies voor de landrush-methode opgevolgd omdat dit een uitkomst van het Domeinnaamdebat was, maar ook omdat het de beste vorm van 'first come - first serve' is. Dat wij 200.000 aanvragen hebben ontvangen voor bijna 15.000 unieke domeinnamen, houdt in dat op elke registratie 12 aanvragen afgewezen moesten worden. Wij zien relatief veel speculatieve aanvragen; dat wil zeggen aanvragen waarbij de aanvrager uitgaat van een waardeopbouw en lucratieve verkoop in de toekomst. Een klein aantal tussenpersonen heeft ervoor gekozen tijd en geld in voorbereiding op de landrush te investeren. Zij zijn daardoor bovengemiddeld succesvol geweest in hun aanvragen. Daar staat echter een bedrijfsrisico tegenover. Ik ben van mening dat de gekozen methode goed is uitgevoerd en dat welke methode we ook gekozen zouden hebben, er altijd aanvragers teleurgesteld zouden zijn. Er is echter nog veel potentieel, er zijn op dit moment slechts 15.000 numerieke domeinnamen op een totaal van 2,8 miljoen geregistreerde .nl-domeinen."





http://www.sidn.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,