Gemeente Lingewaard


Bemmel krijgt nieuw 'Hart'

Als het aan het college van Burgemeester en Wethouders ligt krijgt het centrum van Bemmel een geheel nieuw aanzien. Het parkeren verdwijnt onder de grond en de Markt verandert in een aantrekkelijk plein, waar het in de zomer goed toeven is op een terras. Om dat te bereiken krijgt het plein nieuwe wanden met winkels, horeca en woningen. Ook het bestaande Assenburg krijgt binnen en buiten een nieuw gezicht en de Markt zelf krijgt een nieuwe bestrating en aankleding. De grote platanen en de kerk blijven het beeld van de Markt bepalen. Door deze ingrepen hoopt het college het centrum van Bemmel een belangrijke impuls te geven. Uitbreiding van het winkelgebied is nodig om de aantrekkingskracht van Bemmel voor winkelend publiek te vergroten. Bestaande winkeliers krijgen zo de ruimte hun zaak uit te breiden en er komt zo bijvoorbeeld ook plek voor een Hema en andere bekende landelijke ketens.

Het ondergronds parkeren heeft zijn succes in Bemmel bewezen bij Albert Heijn. Uitbreiding van het ondergronds parkeren is comfortabel voor het winkelend publiek en vergroot de aantrekkingskracht. Ook het wonen krijgt de aandacht in het plan voor de Markt. Het plan voorziet in 27 huur- en 13 koopappartementen.

Lingewaard Wonen wordt de eigenaar van de huurappartementen, die deels dienen ter vervanging van de woningen in het MGZ-gebouw, dat voor de realisatie van het plan gesloopt moet worden. Dit gebouw is in 2006 aangekocht met het oog op herontwikkeling. Nu duidelijkheid bestaat over de nieuwbouwplannen gaat Lingewaard Wonen in overleg met de bewoners en dienstverlenende bedrijven in dit pand.

Met de bouwstijl wordt aangesloten bij het aangrenzende Liduinaterrein, dat in 2006 de Gelderse Prijs voor de Ruimtelijke Kwaliteit ontving en nog steeds door de provincie Gelderland als een voorbeeldproject wordt beschouwd. Ook voor het plan voor de Markt tekende het architectenbureau Mulleners en Mulleners.

Om het plan haalbaar te maken is ISV-subsidie nodig van de provincie. Het college wil het project bij de provincie voordragen voor deze subsidie. Als alles volgens plan verloopt kan begin 2010 gestart worden met de bouw. Om een beeld te geven van hoe het in detoekomst er uit komt te zien staan hieronder een tweetal schetstekeningen waar overigens geen rechten aan kunnen worden ontleend.

Het nieuwe 'Hart' in vogelvlucht perspectief
Entree Assenburg vanaf promenade