Senternovem


04-03-2008 | Kansen voro duurzame vastgoedsector

Duurzame vastgoedfondsen: ze zijn zeldzaam in Nederland. Een inventarisatie van SenterNovem (link??) eind vorig jaar wees uit dat er eigenlijk maar één echt duurzaam fonds is: dat van de Triodos-bank. Andere beleggers nemen duurzaamheid wel mee in hun risico-analyse, maar hebben nog nauwelijks concrete stappen gezet. Terwijl er kansen genoeg liggen. Maar liefst 65% van de kantoorgebouwen van na 1996 is met relatief eenvoudige aanpassingen duurzaam te maken.

Duurzame kantoorgebouwen zijn niet alleen maar goed voor het milieu. De gebruikers hebben doorgaans meer comfort door bijvoorbeeld beter afgestelde koeling en verwarming. En uiteraard gaat de energierekening omlaag. Toch wordt er nog weinig geïnvesteerd in duurzame kantoorpanden. Belangrijkste oorzaak daarvan is de organisatie van de bouwkolom. De projectontwikkelaars en beleggers zijn immers degenen die de investeringen moeten doen, terwijl zij doorgaans niet profiteren van de lagere energiekosten en huurders niet willen meebetalen.

Duurzaam vastgoed eisen
"De sleutel ligt bij de eindgebruiker," zegt Albert Hulshoff, programma-adviseur Utiliteitsbouw bij SenterNovem. "Die moet bij de vastgoedsector nadrukkelijk duurzaam vastgoed eisen. En bereid zijn er een iets hogere huur voor te betalen. Je ziet dat bewustzijn langzaam op gang komen. Kijk maar naar de nieuwe kantoren voor TNT die CO2-emissievrij worden. In het TNT-project werkt de hele bouw- en beheerketen samen, en dan lukt het wel."

Ook in bestaande bouw
De TNT-gebouwen zijn nieuwe gebouwen, en dan is het relatief gemakkelijk om duurzaamheidseisen te verwerken. Hulshoff: "Maar ook in de bestaande bouw liggen nog zoveel kansen! We hebben onderzoek laten doen naar de stand van zaken in de kantorenmarkt (het rapport Buck ). Op dit moment zijn er nog niet heel veel duurzame kantoorpanden in Nederland. Maar uit die inventarisatie blijkt dat twee derde van alle kantoorgebouwen van na 1996 met eenvoudige beheermaatregelen duurzaam te maken is. En zo'n beheermaatregel kan al zo simpel zijn als het inkopen van groene stroom."

Misschien nog wel opmerkelijker is het feit dat 75% van de monumenten duurzaam te maken is. "Bouw en sloop kosten relatief veel energie en leveren veel afval op," legt Hulshoff uit. "Alleen al het feit dat je zo'n pand niet vervangt maar renoveert, levert dus veel milieuwinst op. Met duurzame beheermaatregelen, zoals isolatie of warmte/koudeopslag, heb je dan een duurzaam pand."

Spekkoper
Veel projectontwikkelaars en beleggers denken al na over duurzaamheid. Maar met bouwtrajecten die wel vijf jaar kunnen duren is de omslag niet snel gemaakt. "TNT en Triodos-bank zijn koplopers," zegt Hulshoff. "Maar uiteindelijk krijgt iedereen ermee te maken. De olieprijzen stijgen, de voedselprijzen zijn in één jaar met veertig procent gestegen. Iedereen wordt zich ervan bewust dat er iets moet gebeuren. Als ik belegger was, dan wist ik het wel: ik zou de koplopers volgen. Als je nú je zaken op orde brengt, ben je over een paar jaar spekkoper. Het Buck-onderzoek geeft duidelijk aan waar de kansen liggen."