PvdA Europees parlement


Biobrandstoffen: het kaf van het koren scheiden

4 maart 2008

Dorette Corbey Biobrandstoffen zijn al lang niet meer het gedroomde middel tegen klimaatverandering. Maar als de productie ervan aan strenge regels wordt onderworpen kunnen ze een nuttige rol spelen. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey organiseert vandaag in het Europees Parlement een hoorzitting over duurzame biobrandstoffen.

Corbey: 'De productie van biobrandstoffen mag niet leiden tot het verdwijnen van tropische bossen of andere waardevolle natuur, tot grote prijsstijgingen van voedsel of tot het verjagen van mensen van hun land. Europa wil biobrandstoffen inzetten tegen klimaatverandering, het komt er nu op aan om goede regels op te stellen zodat we slechte bijwerkingen van biobrandstofproductie kunnen voorkomen, hopenlijk helpt de hoorzitting ons hierbij vooruit.'

De laatste tijd zijn er nieuwe studies en rapporten verschenen die duidelijk maken hoe groot de negatieve kanten van biobrandstoffen kunnen zijn. Biobrandstoffen kunnen zelfs een aanjager zijn van klimaatverandering. Het Europees Parlement buigt zich momenteel over de biobrandstofwetgeving en Corbey is rapporteur op het onderwerp. 'Wetenschappers en alle belanghebbenden zullen vandaag hun visie geven over hoe we echt duurzame biobrandstoffen kunnen garanderen, dit is belangrijk want de komende twee maanden moet de nieuwe wetgeving worden vormgegeven', aldus Corbey.