Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nelly (18) en Sofia (16) over hun eerste dag bij de Mensenrechtenraad in Genève

04 mrt 2008 | Op uitnodiging van minister Verhagen reizen deze week twee jongeren met hem mee naar de VN Mensenrechtenraad in Genève. De scholieren Sofia Katib en Nelly van der Wilde doen hieronder verslag van hun eerste dag.
Nelly (l) en Sofia in Genève
Nelly (l) en Sofia in Genève
Foto: Jurgen Huiskens

Ban Ki-moon, Louise Arbour, Maxime Verhagen, Arnold Tsunga, Hassan Shire, ja wie hebben we eigenlijk niet ontmoet vandaag?

De dag begon vroeg en met een beetje pech, want door een probleem met het vliegtuig konden we pas om tien uur de lucht in, waardoor we jammer genoeg de speech van Ban Ki-moon hebben moeten missen. Tegen twaalven kwamen we aan op Palais des Nations (de mensenrechtenraad in Genève, red.), waar we verschillende speeches hebben mogen bijwonen. Vervolgens was het tijd voor een snelle lunch, gevolgd door een bliksemrondleiding door het gebouw, zodat we wel op tijd terug in de conferentiezaal zouden zijn voor de speech van onze van onze minister Verhagen. De minister sprak in zijn speech verschillende landen aan, maar deelde ook even mee dat hij ons meegenomen had! Zoals meestal in de politiek liep het allemaal een beetje uit, waardoor onze one-on-one met de minister werd uitgesteld, omdat de humanrightdefenders anders nog langer zouden moeten wachten.

Maar na een interessant met deze heren over de mensenrechten in Afrika, was het dan eindelijk tijd om zelf de minister aan de tand te mogen voelen. Van Sudan tot lespakketten over kinderrechten en de politici-quote "Dat willen we hoger op de agenda zetten" besproken te hebben en tussendoor ook nog wat gelachen te hebben kreeg de minister al een briefje met "afronden" onder z'n neus geschoven.

Nog geen half uurtje later ging de telefoon al, Radio Rijnmond wilde ook wel weten wat wij hier nou heel de dag uitvoeren. Na hen verteld te hebben dat wij hier speeches bijwonen en met verschillende personen/organisaties praten over het thema kinderrechten moesten we gelijk door naar de hal waar een receptie zou plaatsvinden. Op ons progamma hadden we al gezien dat Ban Ki-moon en Louise Arbour hier ook bij aanwezig zouden zijn. Natuurlijk riepen wij de hele dag al dat we ze daar zouden aanspreken, maar dat is nog best moeilijk tussen al die diplomaten.
En ja hoor het is ons toch gelukt door gewoon heel brutaal onze hand uit te steken. "You are the hope of our future", aldus Ban Ki-moon.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Introductie Nelly en Sofia bij VN-mensenrechtenraad Externe link