Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

maart 2008

De jury van de VU Poëzieprijs 2008 stelt zich voor

Dit jaar zal de jury van de VU Poëzieprijs bestaan uit Ad Zuiderent (voorzitter), Henk de Lange, Marcel Möring, Arko Oderwald, Margje Scheepsma, Dick Schram en Rita Vrij. Taalgrens voorbij is het thema van de VU Poëzieprijs 2008, de negende aflevering alweer van de enige poëzieprijs in het Nederlandse taalgebied met wetenschap als onderwerp. Het winnende gedicht wordt beloond met een geldbedrag van ¤ 1.000,-. Dichter en letterkundige Ad Zuiderent studeerde Nederlandse Taal en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Na een loopbaan in het middelbaar onderwijs trad hij in 1979 als universitair docent in dienst aan de Faculteit der Letteren aan de VU. In 1989 promoveerde hij daar tot doctor in de letteren op een proefschrift over werk van Gerrit Krol.

Henk de Lange studeerde Nederlands en kunstgeschiedenis aan de VU. Sinds jaren is hij werkzaam bij de Christelijke Hogeschool Windesheim, lerarenopleiding voortgezet onderwijs. In 2000 stond hij samen met studenten Nederlands en een collega theologie aan de wieg van het poëzie-festival Windesheim Dicht. Sinds kort is hij betrokken bij het inlezen van poëzie bij het Christelijk Instituut voor Blinden en Slechtzienden.

Marcel Möring studeerde twee jaar MO-Nederlands, maar brak deze studie af, omdat hij zich toe wilde leggen op het schrijven. Tot zijn omvangrijke oeuvre behoren vele prijswinnende boeken. Voor zijn meesterwerk Dis (2006) ontvangt hij op 9 maart 2008 de F. Bordewijk-prijs voor verhalend proza. Möring is de tweede schrijver op locatie aan de VU. Februari 2008 loste hij de eerste schrijver op locatie Abdelkader Benali af.

Arko Oderwald doceert Filosofie en Medische Ethiek werkzaam bij de afdeling Metamedica, VUmc. Hij studeerde van 1975 tot 1981 geneeskunde aan de VU. In 1985 promoveerde hij op een onderzoek dat de kritiek op de geneeskunde als onderwerp had. Oderwald maakt deel uit van de kernredactie van de boekenserie Literatuur en Geneeskunde.

Margje Scheepsma is het enige student-lid van de jury. Margje is tweedejaars student aan de Faculteit Letteren van de VU, waar zij Literatuurwetenschappen en Nederlandse Letterkunde studeert.

Dick Schram werkt als hoogleraar Literatuurwetenschap aan de Faculteit der Letteren van de VU. Tevens is hij daaraan verbonden als bijzonder hoogleraar Leesgedrag namens Stichting Lezen. Zijn onderzoek richt zich op het lezen van literatuur en leesgedrag. Hij maakte enkele malen deel uit van literaire jury's (Anna Bijnsprijs, Librisprijs, Theo Thijssenprijs en Gouden ZOen).

Rita Vrij is neerlandica en als docent Nederlands verbonden aan het Bisschoppelijk College Broekhin in Roermond in Limburg. Rita Vrij is tevens lid van het regiocomité Limburg van de Vereniging VU-Windesheim. Zij maakt reeds enkele jaren deel uit van de jury van de VU Poëzieprijs. Ook is zij bestuurslid van de Maastricht International Poetry Nights.

Deelname aan de prijsvraag is nog mogelijk tot zaterdag 15 maart 2008. Verleg je taalgrenzen, stuur een gedicht en win!
Op tweede pinksterdag maandag 12 mei 2008 vindt de prijsuitreiking plaats in De Rode Hoed in Amsterdam.

Deelname
De gedichten dienen te worden gezonden aan VU podium, De Boelelaan 1105, 1081 HV Amsterdam, onder vermelding van 'Poëzieprijsvraag', en voorzien van naam, adres en telefoonnummer. Inzenden via e-mail kan ook: vupodium@dienst.vu.nl. De inzendtermijn sluit op zaterdag 15 maart 2008. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op www.vupodium.nl.