Gerechtshof 's-Gravenhage


Afwijzing beklag in Bokito-zaak

Den Haag, 4 maart 2008 - De raadkamer van het Gerechtshof 's-Gravenhage heeft het beklag tegen de Diergaarde Blijdorp in Rotterdam afgewezen. Dit houdt in dat er geen strafrechtelijke vervolging tegen Blijdorp zal worden bevolen. Het beklag werd ingediend door bezoekers die op 18 mei 2007 in het restaurant van de dierentuin oog in oog met gorilla Bokito stonden.

Art. 12 Sv
Het gaat in deze zaak om een zgn. `artikel 12 Strafvordering zaak'. Dit zijn zaken waarin een klacht van een belanghebbende behandeld wordt nadat een Officier van Justitie besloten heeft om niet tot vervolging over te gaan en de belanghebbende het daar niet mee eens is.

Blijdorp 2007
Op 18 mei 2007 bevonden veel mensen -onder wie klagers en hun twee kinderen- zich in de Diergaarde Blijdorp nabij het buitenverblijf van de gorilla's. Op enig moment ontstond er paniek door het bericht dat er een gorilla -later bleek dat het de mannetjesgorilla Bokito betrof- uit het buitenverblijf was ontsnapt. Hierop zijn klagers een restaurant in gevlucht. Nadat de gorilla Bokito ook het restaurant in was gelopen, stonden klager en zijn jonge zoontje oog in oog met de gorilla wat traumatiserend is geweest.

Klaagschrift
De officier van justitie besloot indertijd de Diergaarde Blijdorp niet strafrechtelijk te vervolgen, omdat:


1. de Diergaarde Blijdorp de benodigde vergunning bezat en aan de wettelijke verplichtingen voldeed;

2. de Diergaarde Blijdorp er, gezien de beschouwingen van deskundigen, geen rekening mee hoefde te houden dat een gorilla te diep het water in zou gaan of over de natte gracht zou springen;
3. het gedrag van de gorilla Bokito mede werd veroorzaakt door één of meerdere (vaste) bezoekers van de Diergaarde Blijdorp welke bezoekers reeds eerder op hun gedrag waren aangesproken door medewerkers van de dierentuin.

Tegen deze beslissing van de officier van justitie hebben klagers een klaagschrift ingediend bij de raadkamer van het Gerechtshof `s-Gravenhage.

Beslissing
De raadkamer van het hof is tot de beslissing gekomen dat het beklag van klagers dient te worden afgewezen. Dit houdt in dat er geen strafrechtelijke vervolging tegen de Diergaarde Blijdorp zal worden bevolen.

De raadkamer is van oordeel dat het bevelen van strafvervolging van de diergaarde niet opportuun is nu er geen strafdoeleinden gediend zullen zijn bij het strafrechtelijk vervolgen van de Diergaarde Blijdorp. Alle dierentuinen onderschrijven immers de algemene norm dat gevaarlijke dieren onschadelijk gehouden dienen te worden en de Diergaarde Blijdorp heeft reeds diverse maatregelen genomen om een nieuwe uitbraak van een gorilla -voorzover mogelijk- te voorkomen.

Tegen de beslissing van het hof is geen hoger beroep of cassatie mogelijk.

LJ Nummer

BC5641

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 4 maart 2008 Naar boven