Ingezonden persbericht


PERSBERICHT MAASTRICHT UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM+

SUMMUM februari 2008 verschenen

MAASTRICHT, 4 maart 2008 - SUMMUM Magazine is het blad van het Maastricht Universitair Medisch Centrum +. Met ingang van januari 2008 zijn het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht gefuseerd tot het achtste universitair medische centrum van Nederland. De nieuwe organisatie heet Maastricht UMC+. In de loop van dit jaar zal de nieuwe organisatie zich presenteren met een nieuwe identiteit en nieuw logo.

In de SUMMUM die deze week op de mat valt, onder meer de volgende onderwerpen.

Nieuwe geneesmiddelen
De welvaartswinst van innovatieve geneesmiddelen bedraagt zo'n 1,7 miljard euro per jaar. Door het vertraagd beschikbaar stellen van nieuwe geneesmiddelen loopt Nederland jaarlijks een welvaartswinst van zo'n 980 miljoen euro mis. Dit zijn de opzienbarende uitkomsten van een onderzoek onder leiding van de Maastrichtse hoogleraar Gezondheidseconomie Wim Groot.

Maastrichts profiel
Het Maastricht UMC+ is sinds 7 januari officieel een feit. De praktische voordelen van het Maastricht UMC+, waarin het azM en de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences samenwerken, zijn talrijk. "We streven naar artsen en gezondheidswetenschappers met een eigen Maastrichts profiel", zegt FHMLdecaan Harry Hillen.

Vermont University
Eind 2007 sloten het Maastricht UMC+ en The University of Vermont een samenwerkingsovereenkomst. Beide universiteiten gaan onder meer studenten, docenten en kennis uitwisselen bijvoorbeeld door een gemeenschappelijk jaarlijks congres, gemeenschappelijk onderzoek en samenwerking op het terrein van het zorgbeleid.

Genodermatologie
Van alle moderne wetenschappen is genodermatologie wellicht de minst romantische. Van eeuwenoude bakerpraatjes over het ontstaan van wijnvlekken, legendes over 'zwarte handen' tot griezelverhalen over weerwolven en vampieren blijft niets over als de genodermatoloog ze onder de loep neemt.

Petra Kuijpers
Cardioloog dr. Petra Kuijpers is expert op het gebied van de 'cardiopsychiatrie'. Sinds 1998 richt zij haar onderzoek op mensen die klachten hebben die op een hartaanval wijzen, terwijl op dat moment geen hartafwijkingen te vinden zijn. Met een provocatietest kijkt ze of deze patiënten een paniekaanval hebben. Deze aanpak is in Nederland uniek.

Gouverneur Kremers
Het Gouverneur Kremers Centrum (GKC) levert via onderzoek een bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van bestaan van mensen met een verstandelijke beperking. Onlangs kreeg het GKC de status 'centre of excellence'. De aanstaande samenwerking met de Noaber Foundation geeft het onderzoek aan het GKC een belangrijke impuls.

Avondpoli Dermatologie
Steeds meer winkels zijn ook in de avonduren open om boodschappen te doen. Die klantgerichte houding ontstaat nu ook in de gezondheidszorg. Sinds november 2006 kunnen patiënten ook 's avonds terecht bij de poli Dermatologie. Ook Jan de Veth doet dit: "De avondpoli is niet alleen handig voor mensen die overdag werken. Ik vind het zelf ook prettig dat ik overdag gewoon mijn vaste dingen kan doen."

Proefschrift
John Heijmans, promovendus bij de vakgroep Anesthesiologie, ontwikkelde een Klinisch Zorglijnprotocol voor kransslagader-operatiepatiënten dat evidence based, veilig en kosteneffectief is. Dankzij dit protocol kan de verblijfsduur op de Intensive Care van deze patiënten worden teruggebracht van 24 naar acht uur.

Kijk ook op www.summum.mumc.nl en www.azm.nl


---