Maastricht committeert zich aan missie Cultural Emergency Response

04/03/2008 14:39

Prins Claus Fonds

Gemeente Maastricht committeert zich aan missie Cultural Emergency Response van het Prins Claus Fonds

Het Centre Céramique van de Gemeente Maastricht steunt het Cultural Emergency Response programma van het Prins Claus Fonds met een bedrag van 10.000 euro. Deze financiële reservering is geoormerkt voor culturele noodhulpacties ten behoeve van het redden van bibliotheken die getroffen zijn door rampen veroorzaakt door mens of natuur.

Centre Céramique is de eerste Nederlandse organisatie die zich heeft verbonden aan het 'garantie fonds' van CER. Het Prins Claus Fonds is zeer erkentelijk voor deze steun. In het kader van de profilering van Maastricht als een gemeente die zich inzet voor de bescherming van haar culturele erfgoed, werkt de Gemeente Maastricht samen met CER om Maastrichtenaren te sensibiliseren voor het ondersteunen van bedreigd cultureel erfgoed elders.

Steun voor CER
Het Cultural Emergency Response (CER) programma van het Prins Claus Fonds verleent 'eerste hulp' aan cultureel erfgoed dat beschadigd of vernietigd is door een ramp als gevolg van conflict of natuurgeweld. Om meer culturele noodhulp te kunnen bieden werft het Fonds voor CER aanvullende middelen bij overheden, niet-gouvernementele organisaties, bedrijven en personen. Zo wordt CER onder andere gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Nationale Postcode Loterij. Het 'CER garantie fonds' waaraan de Gemeente Maastricht zijn bijdrage schenkt, biedt de mogelijkheid om in noodsituaties binnen een week geld beschikbaar te hebben door een beroep te doen op een tevoren overeengekomen en door de sponsor geoormerkt bedrag.

Centre Céramique is een culturele instelling in Maastricht, die zich ten doel stelt inwoners en bezoekers van Maastricht op een verrassende, informatieve, educatieve en amuserende wijze interactief met oude, hedendaagse en toekomstige uitingen van informatievoorziening en cultuur in aanraking te laten komen. Centre Céramique huisvest niet alleen de stadsbibliotheek van Maastricht, maar is ook de beheerder van diverse archeologische en historische depots en heeft een tentoonstellingsopdracht op het gebied van o.a. historie, fotografie, beeldende kunst en maatschappelijke thema's. Eind jaren '90 deed de bibliotheek al aan een vorm van noodhulp: toen is meegeholpen om een bibliotheek op te zetten in Rama, Nicaragua. Maastricht heeft al een lange band met Rama en biedt op diverse manieren hulp aan deze Latijns-Amerikaanse stad. Het CER-programma past zeer goed in de maatschappelijke taak die Centre Ceramique heeft. Voor meer informatie, zie www.centreceramique.nl.

CER op TEFAF 2008
Op 7 maart a.s zal CER zich presenteren op de belangrijkste internationale kunst en antiekbeurs TEFAF in het MECC Maastricht. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn spreekt over het belang van culturele noodhulp. Louk de la Rive Box, voorzitter van de stuurgroep van CER, vertelt hoe CER werkt. Voor het Prins Claus Fonds is cultuur een basis behoefte en derhalve essentieel voor de mentale overleving van mensen in nood. Sinds de oprichting van CER in 2003, is hulp geboden aan cultureel erfgoed in nood in onder andere Irak, Iran, Marokko, Palestina, Jamaica, Sri Lanka, Indonesië, Libanon en Afghanistan. Voor meer informatie over het CER programma, zie www.princeclausfund.org