CDA

Pieter van Geel: Met grote vrijheid komt ook grote verantwoordelijkheid

'Afgelopen week sprak minister-president Balkenende namens het kabinet een verklaring uit, waarin hij twee duidelijke signalen gaf.'

'Ten eerste sprak hij in niet mis te verstane woorden uit dat wij pal staan voor de vrijheid van meningsuiting. Hieraan koppelde hij de oproep richting buitenlandse mogendheden om hun verantwoordelijkheid te nemen. Als het gaat om het kanaliseren van mogelijke onrust en om als het gaat om het beschermen van Nederlanders in het buitenland. Daarnaast deed hij namens het kabinet een oproep aan Geert Wilders om de eventuele consequenties van zijn aangekondigde film onder ogen te zien, daarbij in vrijheid én verantwoordelijkheid te handelen. De intensiteit van zijn verhaal was groot en dat paste volledig bij de heftigheid van dit onderwerp. De signalen over de mogelijke gevolgen van 'de' film na uitzending zijn niet te onderschatten. De veiligheid van onze militairen in Uruzgan, ambassades; Nederlanders in het buitenland kunnen serieus in het geding komen.
Daarnaast zijn ook economische gevolgen niet uit te sluiten. Nederlandse bedrijven vrezen voor hun medewerkers die opereren in het buitenland. Het bizarre is dat in de loop van de tijd de precieze inhoud van de film voor deze gevolgen bijna van minder belang is geworden.

Als fractievoorzitter van de grootste regeringspartij onderschrijf ik het signaal vanuit het kabinet volledig. Dit signaal is het maximale dat een kabinet kan doen wanneer het met zulke ernstige signalen wordt geconfronteerd. Over welke gevolgen er kunnen zijn voor Nederland en voor Nederlanders als deze film uitkomt. Het is dan ook goed om te zien dat zo breed in de politiek steun is voor de oproep van het kabinet. Dat vrijwel de gehele oppositie expliciet steun geeft duidt aan dat dit niet gaat om politiek spel, maar om serieuze zorgen over een serieus onderwerp.

Het signaal van het kabinet was verstandig en vooral verantwoordelijk. Zelf heb ik daar namens mijn fractie een collegiale oproep aan toegevoegd aan het adres van mede-kamerlid Wilders om het niet te doen. Een oproep die inmiddels ook door onder andere werkgevers, CNV en zelfs Hans Wiegel is gedaan. Dit collegiale beroep mag niet worden verward met een pleidooi voor een preventief verbod, zoals de Volkskrant dinsdagochtend bij omissie schreef. We kennen in Nederland vrijheid van meningsuiting en dat is een groot goed. Een vrijheid waarvoor we met elkaar moeten staan. Dat betekent simpelweg dat Wilders een film mag maken. De vraag of dat dan ook wijs is, is een totaal andere discussie.
De overgrote meerderheid van de Nederlanders beantwoordt die vraag inmiddels terecht met een duidelijk nee. Een verantwoordelijk mens, en zeker een volksvertegenwoordiger, mag aangesproken worden op zijn verantwoordelijkheid en het afwegen van de mogelijke effecten van zijn handelen en zijn woorden. Dit betekent niet dat de lieden die naar geweldadige middelen grijpen niet gewoon zelf hiervoor verantwoordelijk zijn. Want dat zijn ze natuurlijk wel. Maar deze film is niet nodig om te bewijzen dat er in verschillende landen van de wereld van dit soort types rondlopen. Want dat wisten we al. En natuurlijk moeten we extremisten en terroristen bestrijden in woord en in daad. Maar juist dit besef vraagt om handelen in vrijheid én verantwoordelijkheid. Dat heeft niks te maken met capituleren, maar met gezond verstand.
Bovendien is de vrijheid van meningsuiting nooit bedoeld als een soort gebod op beledigen. Dit is ook een kwestie van fatsoen en beschaving. Beledigen doen alleen mensen die geen argumenten hebben. Het sms'je met de mededeling dat we 'de pot op kunnen' van collega Wilders doet niet vermoeden dat hij serieus over deze verantwoordelijkheden nadenkt. Dat maakt me bedroefd. Misschien tegen beter weten in blijf ik hopen dat hij alsnog met een meer volwassen en verantwoorde reactie zal komen. Hopelijk zijn er mensen in zijn omgeving die op dit punt nog tot hem door kunnen dringen. Zo niet, dan rest het ons om ons goed voor te bereiden op de mogelijke gevolgen van de film.'
---