Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard


Hoogheemraadschap en scouting openen brug Krilpad

PERSBERICHT

Op vrijdagmiddag 29 februari plaatste het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard de nieuwe kunststofbrug in het Krilpad over de Oude Wetering in Krimpen aan de Lek. Twee kranen takelden, ieder aan een zijde van de watergang, op aangeven van de dijkgraaf van het hoogheemraadschap de brug op z'n plaats.

Aan de zijde van Krimpen aan de Lek stonden 40 jeugdleden van de scouting Admiraal de Ruyter te wachten om als eerste over de brug te mogen. Aan de andere zijde stonden dijkgraaf Hans Oosters en hoogheemraad Arjan de Jong klaar om hen tegemoet te lopen. Op de brug lieten bestuurders en jeugdige gasten ballonnen los ten teken van opening. De andere gasten werden uitgenodigd om de bijzondere brug van dichtbij te bekijken.

Voordelen kunststofbrug

Voorafgaand aan de officiële handeling bij de brug, waren in de Brasserie Crimpenerhout de genodigden ontvangen. Hoogheemraad De Jong heette hen welkom en sprak over de vele voordelen van de kunststofbrug, zoals minder CO2 uitstoot en nauwelijks onderhoud. Door het lichte gewicht van de brug zijn geen heiwerkzaamheden nodig en is de brug gefundeerd op kunststof blokken die als drijvende landhoofden fungeren. Doordat de brug en fundering meezakken met het gebied, blijft de brug op goede hoogte liggen. Naast deze voordelen zijn er ook nog de cosmetische aspecten. Het is een slanke brug met een `houtlook' die past in de natuurlijke omgeving. Ook de uiterst korte bouwtijd is een groot voordeel.

Innovatie

Na deze woorden sprak dijkgraaf Hans Oosters over traditie en innovatie bij waterschappen. De opwarming van de aarde dwingt verantwoordelijke overheden te zoeken naar maatregelen die de hevigheid van de klimaatverandering kunnen matigen. Deze innovatieve brug is niet alleen door productiewijze en onderhoudsvriendelijkheid veel duurzamer dan de traditionele hardhouten bruggen; hij staat ook model voor een andere wijze van denken en werken, namelijk steeds zoeken naar innovatieve oplossingen met minstens dezelfde deugdelijkheid als de traditionele.

Afwerken en asfalteren

In week 10 (3 t/m 7 maart) zal de aannemer nog bezig zijn met afrondende werkzaamheden. Daardoor blijfft de stremming van de brug in die periode nog gehandhaafd en is doorgang voor fietsers en wandelaars niet mogelijk. Zij worden omgeleid.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Klanteninformatie, 010 45 37 372.

Speech Hans Oosters (pdf)
Speech Arjan de Jong (pdf)