Gemeente Enschede

Voortgang Scholingsboulevard ligt op koers

In augustus 2008 starten eerste leerlingen

De voortgang van de Scholingsboulevard Enschede ligt op koers.Dit blijkt uit de voortgangsrapportage Scholingsboulevard die onlangs is opgesteld en waarmee het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad informeert. In de voortgangsrapportage is aandacht voor verschillende aspecten rondom de bouw van de nieuwe school, waaronder het onderwijsconcept, de samenwerking met het bedrijfsleven, de oplevering en de aanpassing van sporthal Het Diekman. In augustus 2008 worden de eerste leerlingen welkom geheten op de Scholingsboulevard (eerste fase). Het betreft hier de groep 3 en 4 VMBO- leerlingen Techniek en de leerlingen van groep 3 VMBO-t.

In de Scholingsboulevard werken gemeente, Bonhoeffer College, het Stedelijk Lyceum en ROC van Twente samen. Het Enschedese samenwerkingsmodel kan bij het Ministerie van OC&W rekenen op positieve medewerking. Het model krijgt landelijk veel belangstelling en wordt als uitgangspunt genomen voor experimenten om het voortijdig schoolverlaten tegen te gaan (speerpunt OC&W). Ook het rapport Dijsselbloem noemt de Scholingsboulevard als een voorbeeld van een VMBO-school die volop in beweging is. De aanbevelingen van Dijsselbloem zijn een steun in de rug voor het vernieuwende concept van de Scholingsboulevard. Binnenkort laat staatssecretaris van Bijsterveldt de Tweede Kamer weten onder welke condities scholen mee mogen doen aan deze experimenten.

Onderwijs op de Scholingsboulevard
De teams werken al geruime tijd aan de invulling van het nieuwe onderwijsprogramma. De komende periode hebben er scholings- en trainingstrajecten plaats voor docenten en niet-onderwijzend personeel. In de maanden mei en juni worden alle nieuwe systemen getest. Ook zullen er lesdagen met leerlingen en docenten worden uitgeprobeerd.

Samenwerking met het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties Op 4 oktober heeft de Scholingsboulevard een bedrijvendag georganiseerd waar 125 vertegenwoordigers van bedrijven aanwezig waren. Dit heeft geleid tot vervolgbesprekingen over de wijze waarop er een duurzame en structurele samenwerking tussen het bedrijfsleven en de Scholingsboulevard tot stand kan worden gebracht. Op 7 februari heeft er een druk bezochte IKT-bijeenkomst plaatsgevonden in de nieuwbouw van de Scholingsboulevard en worden mensen uit het bedrijfsleven toegevoegd aan de werkgroep die een plan van aanpak gaat voorbereiden. Samen met het bedrijfsleven presenteert de Scholingsboulevard binnenkort een 4-jarig plan om de samenwerking daadwerkelijk handen en voeten te geven.

Oplevering nieuwbouw
Op 14 maart wordt de eerste fase opgeleverd. Direct in aansluiting daarop draagt de gemeente de Scholingsboulevard over aan de Coöperatie en krijgt de directeur de sleutels overhandigt. Daarmee kan het gebouw in gebruik genomen worden en start de inrichting voordat de eerste leerlingen na de zomervakantie binnenstromen.

Sporthal Het Diekman
De verbouwing van de sporthal Het Diekman is afgerond. Een deel van de leerlingen van de Scholingsboulevard krijgt hier straks bewegingsonderwijs. Alle docenten bewegingsonderwijs zijn betrokken geweest bij de nieuwe indeling en inrichting van de sporthal.

4 maart 2008