Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Deventer, 3 maart 2008

Nieuwe functies voor agrarische gebouwen: moeilijk te realiseren

Beleid remt vitaliteit platteland

Door vrijkomende agrarische gebouwen een nieuwe functie te geven, blijft het platteland leefbaar en economisch vitaal. Het wijzigen van bestemmingen verloopt door nieuw beleid echter niet zo soepel als de verschillende partijen zouden willen.

Verschillende gemeenten en regio's stellen nieuw beleid vast ten aanzien van het hergebruik van agrarische bedrijfsgebouwen. Boeren kunnen de bestemming voor hun bedrijfsgebouwen veranderen, maar er moet wel wat tegenover staan: de sloop van andere gebouwen, ontwikkeling van nieuwe natuur of de realisatie van recreatieve bestemmingen bijvoorbeeld. In de Achterhoek sloegen gemeenten ten aanzien van het hergebruik van boerengebouwen de handen al ineen. Nu gebeurt hetzelfde in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen.

Voor- en nadelen nieuw beleid
"Beleid ontwikkelen ten aanzien van het hergebruik van agrarische gebouwen heeft voor- en nadelen voor de boer", vertelt Radboud Vorage. Hij trekt namens LTO Noord Projecten het project Umnutzung. In het kader van dit grensoverschrijdende project wordt voor boerengebouwen via de internetsite www.ruimtebijdeboer.nl een nieuwe bestemming gezocht. "Voordeel van het nieuwe beleid is dat agrarisch ondernemers die de functie van hun bedrijfsgebouwen willen wijzigen, weten waar ze aan toe zijn. Nadeel is de flinke tegenprestatie qua natuurontwikkeling of aanleg van recreatieve voorzieningen die de ondernemer moet leveren en de investering die daarmee gepaard gaat. Wil of kan hij deze investering niet realiseren, dan blijft het bij plannen. De gevolgen voor de leefbaarheid en de vitaliteit van het platteland laten zich raden...”

Beuningen: aanvullend beleid
Nico Arts heeft als medewerker van de gemeente Beuningen dagelijks met het beleid ten aanzien van hergebruik van agrarische gebouwen in de Stadsregio Arnhem-Nijmegen te maken. "In het beleid zit veel ruimte. Hierdoor wordt het er voor de boeren die gebouwen willen hergebruiken, niet altijd duidelijker op." Om boeren een handje te helpen heeft de regio zelf aanvullend beleid ontwikkeld. "We kunnen echter niet voorkomen dat de doorlooptijd voor een aanvraag veel langer is geworden dan voorheen: ondernemers moeten veel onderzoek laten doen en dat loopt helaas aardig in de papieren. Op dit moment lopen er in onze gemeente tien aanvragen, maar het zal nog wel even duren voordat deze rond zijn. De mensen willen wel, maar door de regelgeving is de projectontwikkeling gecompliceerd."

Umnutzung
Het Duits-Nederlandse project Umnutzung moet de kansen voor hergebruik van agrarische bedrijfsgebouwen vergroten. Via bijeenkomsten, symposia en de speciale internetsite www.ruimtebijdeboer.nl wordt hergebruik gestimuleerd. Op de site kunnen boeren kosteloos stallen en schuren te koop of te huur aanbieden. Anderzijds kan het midden- en kleinbedrijf dat op zoek is naar een kleinschalige ruimte op het platteland, er een zoekopdracht geven.