Paas: "beperk vrije studiekeuze"

04/03/2008 15:25

CNV Vakcentrale

"Er moet veel meer worden gedaan om jeugdwerkloosheid te voorkomen. Ik denk aan het trainen van vaardigheden die jongeren niet van huis uit hebben meegekregen, sollicitatie- en netwerktrainingen. Ook vind ik het de vraag of jongeren altijd zelf moeten kunnen kiezen welke studie zij volgen. Jarenlang zitten opleidingen vol waarvan je weet dat de kans op werk minimaal is. Denk aan kappers en dtp-opleidingen" aldus CNV-voorzitter René Paas op een symposium in Groningen.

Nu is ook het aanbod van MBO opleidingen nog te breed en moet vooral een goede marketing de opleidingen vol krijgen. MBO Scholen zouden juist hun aanbod meer moeten afstemmen op de vraag naar arbeidskrachten van het bedrijfsleven in de regio. Als leerlingen een kans krijgen om vervolgens werken en leren te combineren en zo een aantal niveaus stijgen is de kans dat zij buiten de boot vallen stukken kleiner."

"Nu het economisch goed gaat komen jongeren nog wel ergens aan de bak. We moeten jongeren een duurzame ontwikkeling bieden, zodat zij bestand zijn tegen een periode dat er mindere tijden aanbreken."

"Kinderen van net 16 jaar hebben begeleiding en sturing nodig. Ze willen kapper worden, maar beseffen niet dat er 4000 opleidingsplaatsen zijn en maar 1000 arbeidsplaatsen voor kappers. In hun eigen belang zou je ze moeten helpen om een slechte keuze te voorkomen door het aantal opleidingsplaatsen te beperken. Eventueel kan dit gedaan worden op campussen."

"Ook het kiezen van een studierichting in beroepen die gewild zijn, is niet zonder risico. Werkgevers die zitten te springen om personeel kunnen jongeren verleiden om voor het beëindigen van hun opleiding te gaan werken. Het CNV vindt dat deze werkgevers verantwoordelijk zijn voor hun scholing en ontwikkeling. Deze jongeren verdienen een duurzame plek op de arbeidsmarkt en daarom vindt het CNV dat deze jongeren niet ontslagen mogen worden als zij geen startkwalificatie hebben."