Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 4 maart 2008 |

1. Bereikbaarheidsprogramma Zuidoost-Brabant Onderbouwing van nut, noodzaak en effectiviteit van maatregelen als het gaat om wonen, werken, recreëren, natuur en bereikbaarheid in de regio Eindhoven-Helmond (ofwel de MIRT-verkenning) moet in oktober 2008 gereed zijn zodat deze besproken kan worden tijdens het halfjaarlijkse overleg met minister C. Eurlings. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de planstudie voor verbreding van de N279 ('s-Hertogenbosch-Veghel). Ook voor de N69 is een planning opgesteld. Dit staat in een notitie van GS aan de commissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid over de stand van zaken van het Bereikbaarheidsprogramma Zuidoostvleugel BrabantStad.

2. Buitenlandse reis Gedeputeerde Onno Hoes neemt deel aan de presidiumvergadering van de Vereniging van Europese Regio's in Frankfurt am Main op 10 maart 2008.

3. Statenvragen Oosthoek Etten-Leur Het opstellen van een plan van aanpak voor het onderzoek naar bedrijventerrein Oosthoek te Etten-Leur heeft door overleg met derden langer geduurd dan verwacht. Het dossier is op 6 februari 2008 door B.en W. van Etten-Leur vastgesteld, op 19 februari door GS en op 20 februari doorgezonden naar de statencommissie voor Ruimte en Milieu. Dat zeggen GS in antwoord op vragen van de leden van Provinciale Staten, mevrouw Lestrade (D66) de heer Martens (GroenLinks).

4. Brabant in Ontwikkeling GS sturen het statenvoorstel voor de interimstructuurvisie "Brabant in Ontwikkeling" naar Provinciale Staten. In een structuurvisie legt de provincie in het kader van de nieuwe wet op de ruimtelijke ordening vast welke ruimtelijke zaken zij van provinciaal belang acht. In het statenvoorstel wijken GS op een aantal onderdelen af van het ontwerp dat ter inzage heeft gelegen, zoals blijkt uit de nota van Zienswijzen. De stukken zijn te vinden op www.brabant.nl/structuurvisie. Provinciale Staten spreken over de interimstructuurvisie op 23 mei 2008.

5. Omgevingslawaai GS hebben een ontwerpactieplan voor geluid afkomstig van de drukste provinciale wegen of delen daarvan vastgesteld. Dit actieplan is verplicht op grond van de Wet geluidhinder. In het actieplan is gekeken waar langs de drukste provinciale wegen of delen daarvan geluidknelpunten zijn en of maatregelen getroffen kunnen worden om de geluidoverlast en daarmee het aantal gehinderden te verminderen.

6. Baten van water GS hebben het onderzoek 'Baten van Water; het Waterhuishoudingsplan in balans' vastgesteld. Het onderzoek brengt de vele positieve effecten van het Waterhuishoudingsplan (WHP) op andere beleidsterreinen in beeld. Verder wordt geadviseerd om in het WHP 2009-2015 een koppeling te leggen met andere thema's die van goed waterbeheer kunnen profiteren, zoals recreatie, duurzame energie en kwaliteit van wonen. Het rapport wordt naar de statencommissie Ruimte en Milieu gezonden.

7. Kwaliteitsverkenner OV 2008 DTV Consultants gaat dit jaar het project 'Kwaliteitsverkenner' uitvoeren voor een maximum bedrag van E 175.064,-. Hiermee overbrugt de provincie de periode die nodig is om een nieuwe (Europese) openbare aanbesteding uit te voeren voor het project. De kwaliteitsverkenners zijn circa 400 vrijwilligers die tijdens hun reguliere busreis hun bevindingen doorgeven aan de provincie.

8. Planstudie Overdiepse Polder De planstudie voor het verruimen van de rivier bij Overdiepse Polder verloopt zowel financieel als inhoudelijk volgens planning. De provincie heeft samen met de regionale partners en de belangenvereniging Overdiepse Polder het voorkeursscenario uitgewerkt. GS hebben de halfjaarlijkse voortgangsrapportage vastgesteld. Na het projectbesluit van het ministerie van Verkeer en Waterstaat kunnen de wettelijke procedures van start gaan in het najaar.

9. Beeldende Kunst In 2009 vallen de Rijksmiddelen voor beeldende kunst en vormgeving weg. Daarom is een startnotitie opgesteld met drie scenario's voor beleid in de periode 2009-2011.

10. Leefbare wijken Hoe kan de provincie het best omgaan met het versterken van wijken? Die vraag leggen GS voor aan de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur (ZWC). GS stellen voor om te investeren in activiteiten die bijdragen aan de betrokkenheid van inwoners bij hun wijk. Fysieke ingrepen zullen daarbij samengaan met sociale en culturele aspecten, blijkt uit de notitie Leefbare Wijken die GS naar de statencommissie ZWC zullen sturen.

11. Leefbare Dorpen Hoe behoud en versterk je de leefbaarheid in dorpen? Is het stimuleren van integrale dorpsontwikkelingsplannen (IDOP's) en voorbeeldprojecten van en door burgers een instrument? Die vragen staan in de notitie Leefbare dorpen, waarover GS de mening van de statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur vragen.

12. Erfgoed GS zenden een Memorie van Antwoord over de kadernotitie Erfgoed aan Provinciale Staten. De memorie biedt informatie over de voorgenomen verdeling van middelen om achterstanden bij restauraties weg te werken.

13. Rechtsvorm Havenschap Moerdijk De vraag of het Havenschap Moerdijk, dat nu een Gemeenschappelijke Regeling is, een Naamloze Vennootschap (NV) of Besloten Vennootschap (BV) moet worden, wordt rond de zomer van 2008 beantwoord. GS informeren de statencommissie Economie, Mobiliteit en Grotestedenbeleid over de voor- en nadelen van anders rechtsvormen van het Havenschap.

14. Bestuurlijk bezoek Breda aan Yangzhou Van 12 tot 20 april 2008 brengt de gemeente Breda met West-Brabant een bezoek aan hun zusterstad Yangzhou in China. Een ambtenaar van de provincie zal deelnemen aan dit werkbezoek. Het vloeit voort uit het bestuurlijk bezoek van de provincie en de 5 grootste steden van Brabant aan de Chinese zusterprovincie Jiangsu in september 2007.

15. Statenvoorstel inzake begroting 2007 en 2e wijziging begroting 2008 Gedeputeerde Staten hebben het statenvoorstel inzake de informatieve slotwijziging van de begroting 2007 en 2e wijziging van de begroting 2008 vastgesteld en sturen dit voorstel naar de griffie van Provinciale Staten. In deze wijzigingen zijn verwerkt de ramingen van lasten en baten voor de boekjaren 2007 en 2008 als gevolg van eerder door het college genomen besluiten met betrekking tot de financiële consequenties Bestuursovereenkomst Landelijk Gebied (ILG) en de uitvoering van de Proeftuin het Groene Woud.

16. Gebiedsontwikkeling A2-zone regio Eindhoven Gedeputeerde Staten gaan een intentieverklaring aan met zes andere partijen voor de gebiedsontwikkeling van de A2-zone aan de westzijde van de stedelijke regio Eindhoven-Helmond. De betrokken partijen zijn de gemeenteraden van Best, Eindhoven, Son en Breugel, Veldhoven, het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en de Provincie Noord-Brabant. Deze partijen hebben zich verenigd in de Stuurgroep A2-zone en hebben het rapport 'De Geniale Brainportlocatie, integrale gebiedsontwikkeling A2-zone' opgesteld. Het rapport geeft de gewenste ontwikkelingsrichting aan voor het gebied.

17. Beantwoording vragen over Adviescommissies Toerisme en Recreatie en Glastuinbouw Gedeputeerde Staten hebben de vragen van de Commissie EMG in de commissievergadering 22 februari jl. over de begrotingswijziging Adviescommissies Toerisme en Recreatie en Glastuinbouw beantwoord en biedt deze aan aan de commissie EMG van Provinciale Staten.

18. Wegwijs A2 De provincie Noord-Brabant draagt E 3,6 miljoen bij aan het mobiliteitsproject Wegwijs A2. Dit moet de bereikbaarheid tijdens de ombouw van de A2 bij 's-Hertogenbosch en Eindhoven ten goede komen. Zo zullen er o.a. shuttlebussen worden ingezet van en naar bedrijventerreinen. Ook komt er een groot aantal extra P+R-terreinen nabij de A2. Gedeputeerde C. Steffens-van Nieuwenhuizen ondertekent het convenant tussen werkgevers en overheden in aanwezigheid van minister C. Eurlings op 10 maart.

19. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Boxmeer nieuwbouw basisschool mete multifunctionele ruimte, Weijerstraat2, Boxmeer; de gemeente Breda voor nieuwbouw wooncomplex, Copernicusstraat-Doorboslaan-Edisonstraat; de gemeente Drimmelen voor het oprichten van 26 appartementen en twee grondgebonden woningen, Adelstraat 6 en Veldweg 1 te Made; de gemeente Geertruidenberg voor 42 meter hoge mast ten behoeve van het camerabeveiligingssysteem op bedrijventerrein Dombosch; de gemeenten Gilze en Rijen voor 2 grondgebonden woningen, Zwarte Dijk te Rijen (naast nr. 50); de gemeente Heusden voor een bedrijfsverzamelgebouw en een kantoorverzamelgebouw, Nassaudwarsstraat, Vlijmen; de gemeente Someren voor het oprichten van een bedrijfspand, nabij Vaartje 41 in Someren-Eind, Someren; de gemente Tilburg voor uitbreiding muziekschool met ontvangstruimte en kantoorruimten, Poirtersstraat 4a, voor de bouw van twee vrijstaande woningen, Heiakkerstraat 13, voor het bouwen van appartementen, grondgebonden woningen en commerciële ruimten, Julianapark (26-27-28-29-32-34-36-38-38a-39); de gemeente Sint-Anthonis voor de vestiging van het stukadoorsbedrijf aan de Peelstraat te Wanroij.

Gedeputeerde Staten hebben het vastgesteld bestemmingsplan Graafsewij-Aawijk goedgekeurd, hebben het wijzigingsplan Woongebieden Budel, Burg. Van Houtstraat 91, artikel 11 WRO, van de gemeente Cranendonck goedgekeurd, hebben het vastgesteld bestemmingsplan Rielse Park van de gemeente Geldrop-Mierlo goedgekeurd en hebben ingestemd met de voorgestelde aanpak voor het MOB-complex van de gemeente Sint Anthonis.