Stadsdeel Zeeburg

Speeddate voor inwoners van Zeeburg

Verslag bewonersbijeenkomst door Civic Zeeburg

4 maart 2008

Civic Zeeburg heeft op woensdag 27 februari 2008 op drie locaties in Zeeburg ontmoetingen met bewoners georganiseerd. Deze organisatie is sinds 1 januari werkzaam in de Indische Buurt, IJburg en het Oostelijk Havengebied op het gebied van welzijn en zorg.

In buurthuis de Meevaart werd de middag op ludieke wijze voorzien van commentaar door 'Sjaan' en muzikaal ondersteund met een speciaal Civiclied: 'Civic is cement'. Cement in de zin van samenwerken in de wijk. In basisschool De Rietlanden genoot men onder andere van een optreden van de buurtkinderengroep 'Kids of'.

Optreden buurtkinderengroep 'Kids of'

Hoewel er ook kritische geluiden waren - mensen moeten nog vertrouwd raken met de organisatie Civic - klonk duidelijk de wens en de bereidheid tot samenwerking. De bewoners toonden allen een grote betrokkenheid bij hun wijk. De overlast die op sommige plekken wordt ervaren, willen ze graag bespreekbaar maken. Velen boden zich spontaan aan als vrijwilliger, zoals een bewoner van IJburg die graag wil gaan voetballen met jongeren. Een aantal nieuwe vrijwilligersprojecten kon worden voorbereid.

In bezoekerscentrum IJburg vergeleek de bewonerscoach zichzelf met Johan Cruijff: iedereen mag hem benaderen voor ondersteuning en coaching. Er waren vragen over onder andere het gebruik van voetbalvelden en hondenuitlaatmogelijkheden in het Theo van Goghpark.

Speeddate

Tijdens een zogeheten 'speeddate' spraken bewoners met medewerkers van Civic en brachten ideeën in over wat ze missen in hun wijk. Ook de minder prettige dingen kwamen ruimschoots aan de orde. Aan het eind van de speeddatesessies vulden mensen een 'wensenboom' met suggesties om de wijk beter te maken. Zo werden genoemd:

* meer aandacht voor ouderen

* ondersteuning van jongeren door coaches
* meer betrokkenheid van allochtone vrouwen
* bankjes langs het water

* een goede samenwerking

* meer voetbalvelden

* buitenplekken waar mensen elkaar kunnen ontmoeten

De organisatie Civic

Civic Zeeburg wil aan de slag met de plannen en ideeën van jongeren en bewoners. Professionals participeren in de bewonersprojecten en ondersteunen met advies, coaching, training, realisatie en fondsenwerving. Zij vormen een multidisciplinair team dat een vangnet wil zijn voor mensen die het niet op eigen kracht kunnen.

Het zenuwcentrum van de maatschappelijke dienstverlening is gevestigd op Obiplein 14. Sociaal raadslieden, schuldhulpverleners, ouderenadviseur en maatschappelijk werkers houden daar hun spreekuur. Verder zijn er professionals op het gebied van kinderopvang, peuterspeelzalen, voorscholen en naschoolse activiteiten.

Civic Zeeburg is een samenwerkingsverband van B&A groep, Partou en Click F1. Voor het stadsdeel is Civic partner in de vernieuwing van het sociale domein. De mensen van Civic volgen trends en zoeken naar kansen om expertise en middelen naar Zeeburg te halen.