Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

de voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Binnenhof 4
2513 AA DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 4 maart 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk DGTL-2008/1111 2070813200 Onderwerp
Kamervragen

Geachte voorzitter,

Hierbij doe ik u mede namens de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mevrouw Van Bijsterveldt-Vliegenthart toekomen de antwoorden op de vragen van de leden Kortenhorst, Van Heugten en Van Hijum (allen CDA) over het tekort aan zeevarenden.


1. Kent u het artikel over het chronische tekort aan Nederlandse zeevarenden1?


1. Ja.


2. In hoeverre ziet u mogelijkheden voor de overheid om een actiever stimulerend beleid te ontwikkelen om voldoende instroom te houden in de opleidingen voor zeevarenden?


3. Hoe beoordeelt u de voorstellen voor een krachtenbundeling om verbetering in deze situatie aan te brengen, zoals door het management van Scheepvaart Transport College bepleit wordt in dit artikel?


4. Hoe beoordeelt u de relatieve arbeidsmarktpositie van een Nederlandse zeevarende ten opzichte van een buitenlandse collega, mede in het licht van de fiscale positie? In hoeverre acht u de situatie in de verschillende vlaggenstaten


1 NRC.Next, 26 februari 2008
Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGTL-2008/1111

waarmee de Nederlandse zeevaart concurreert, gelijkwaardig dan wel benadelend voor de Nederlandse rederijen?


5. Bent u bereid deze vragen te beantwoorden vóórdat in de Kamer de hoorzitting inzake de evaluatie van fiscale maatregelen zeescheepvaart (5 maart aanstaande) plaats vindt?


2-5 In antwoord op uw vragen kan ik u melden dat ik de in het artikel gepresenteerde probleemanalyse van het STC inzake de tekorten aan (Nederlandse) gekwalificeerde zeevarenden en de gevolgen hiervan onderschrijf. In het kader van de Beleidsbrief Zeevaart (nieuwe zeevaartvisie), die in april aan uw Kamer zal worden aangeboden, zal ik nader hierop ingaan.

Ten aanzien van de relatieve arbeidsmarktpositie van een Nederlandse zeevarende ten opzichte van een buitenlandse collega, mede in het licht van de fiscale positie, verwijs ik graag naar de bijlage bij de notitie "Evaluatie van de fiscale maatregelen in het zeescheepvaartbeleid" (Kamerstuk 31200-XII, nr 4), die in september 2007 aan uw Kamer is aangeboden, waarin een internationale benchmark met andere vlaggenstaten is opgenomen. Momenteel vindt hierop nog een beperkt aanvullend onderzoek plaats.

Na het aanbieden in april van de Beleidsbrief Zeevaart zal ik graag verder inhoudelijk met uw Kamer van gedachten wisselen over zowel de arbeidsmarkt(positie) van Nederlandse zeevarenden, het zeevaartonderwijs alsmede het fiscale beleid. Bij het zeevaartonderwijs spelen ook het onderwijsveld en de sector een belangrijke rol.

Hoogachtend,

DE STAATSSECRETARIS VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

J.C. Huizinga-Heringa


---