FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Meer dan duizend werknemers GTI leggen werk neer

Ruim duizend werknemers van installatiebedrijf GTI hebben vandaag gestaakt. Tijdens een manifestatie bij het kantoor van GTI in Bunnik kwamen zij uit alle regio's bijeen om hun directie op te roepen een goede cao voor hen af te spreken.

Landelijk onderhandelaar voor FNV Bondgenoten Jan Berghuis sprak de menigte toe en liet hen weten dat het eindbod van de werkgevers tot nog toe onacceptabel is. Agnes de Jong, bestuurder bij FNV Bondgenoten overhandigde namens de stakers een petitie aan directeur Human Resources van GTI, Arie van Rhijn.

"De vaklieden in deze branche werken dag en nacht ontzettend hard en zien daar veel te weinig voor terug. Ze verdienen nu een goede cao. Van Rhijn moet zijn vertegenwoordigers maar laten weten dat het voor GTI ook belangrijk is dat er een goede cao afgesproken wordt," aldus De Jong. Tijdens de bijeenkomst in Bunnik liet Van Rhijn weten dat hij begrip had voor de stakers. Tevens was hij van mening dat het verschil tussen het eindbod van werkgevers en vakbonden niet groot is. Deze mededeling werd met een luid boegeroep beantwoord. Hierop besloten de stakers direct om rond Pasen voor 48 uur in staking te gaan.

De werknemers in de kleinmetaal willen in de nieuwe cao voor het hele jaar 3,5 procent loonsverhoging, de werkgevers bieden 2,5 procent. Daarnaast willen de werkgevers de helft van de leeftijdsdagen afschaffen en weigeren zij structureel te investeren in opleiding en scholing van werknemers. "Onbegrijpelijk," volgens De Jong. "Tenslotte gaat het om een sector die met een groot tekort aan vaklieden kampt. Binnen enkele jaren is er een tekort van 70.000 vaklieden in deze branche. De enige manier om dat verder te voorkomen is door nu te investeren."

De staking bij GTI is onderdeel van de estafettestaking in de kleinmetaal die sinds 22 februari het land door gaat. Donderdag 6 maart gaan werknemers van Imtech in staking. Een delegatie van stakers vanuit het westen van het land gaat dan naar het hoofdkantoor van Imtech in Gouda om de Raad van Bestuur de mogelijkheid te bieden alsnog een bedrijfs-cao af te spreken.

---