Ministerie van Defensie

04-03-2008 15:19

HERINNERINGSMEDAILLE VOOR AFGHANISTANGANGERS

Foto: Bart Nijs Fotografie - Dick Berlijn reikt het Draaginsigne Gewonden uit

Commandant der Strijdkrachten generaal Dick Berlijn decoreerde vanmiddag 1500 militairen met een Herinneringsmedaille Vredesoperaties voor hun deelname aan de ISAF-missie in Afghanistan. De ceremonie vond plaats in het Arnhemse Gelredome. De militairen die tijdens de missie gewond raakten, kregen het Draaginsigne Gewonden.

De militairen maakten in de tweede helft van vorig jaar deel uit van de Task Force Uruzgan en de Air Task Force. De detachementen onder leiding van respectievelijk kolonel Nico Geerts en kolonel Ron Hagemeijer, behaalden in oktober met de operatie Spin Ghar een belangrijk militair succes. Zij verdreven de Taliban vóór de winter uit het noordelijke deel van de Deh Reshan en de Baluchivallei. De TFU boekte in deze periode ook goede resultaten bij de opbouw van de Afghaanse provincie.

Bart Nijs Fotografie - Een delegatie van de Tweede Kamer reikte ook een deel van de medailles uit. Kamerlid Hans van Baalen speldt het eremetaal op bij een soldaat.

Generaal Dick Berlijn blikte in zijn toespraak terug op de afgelopen maanden. Hij prees de uitgezonden militairen voor de professionele en betrokken wijze waarop zij hun werk uitvoerden. âU hebt samen met uw bondgenoten een uitzonderlijke prestatie geleverd. Zoals bijvoorbeeld tijdens operatie Spin Ghar, maar ook bij de talloze andere operaties, patrouilles en inzet die minder zichtbaar waren voor de buitenwereld.â Volgens de CDS zijn de militairen erin geslaagd een belangrijk verschil te maken voor de Afghaanse bevolking, hoe moeilijk de taken ook waren.

Berlijn zei uit eigen waarneming te weten dat de inspanningen in Afghanistan niet voor niets zijn. âWe moeten onze inzet echter wel uitleggen. Daarbij moeten we ons bewust zijn van de beeldvorming, die aan de missie soms geen recht doet. Ik beschouw het als de taak van iedere individuele militair om zijn of haar directe omgeving te informeren over onze werkzaamheden in Afghanistanâ, aldus Nederlands hoogste militair.

Ook stond Berlijn stil bij de vijf Nederlandse militairen die tijdens de uitzending het leven verloren bij gevechtsacties en aanslagen. Voor Martijn Rosier, Tim Hoogland, Ronald Groen, Aldert Poortema en Wesley Schol werd een minuut stilte in acht genomen. De omgekomen collegaâs verdienen blijvend respect, zo sprak de CDS. âHet is van belang dat we ook blijvend aandacht schenken aan de collegaâs die tijdens gevechtsacties gewond zijn geraakt en wiens strijd niet binnen de uitzendtermijn van vier of zes maanden is afgelopen.â

Generaal Dick Berlijn betrok ook het thuisfront in zijn hulde. Hij zei zich goed te realiseren dat het voor hen geen makkelijke tijd is geweest. âIk ben u dankbaar voor uw steunâ.

Strijdkrachten tijdens ceremonie uitreiking Herinneringsmedaille Om deze publicatie te raadplegen heeft u het programma Acrobat Reader nodig, dat u gratis kunt downloaden