SP wil hersteloperatie voor de thuiszorg

04/03/2008 17:06

SP

De marktwerking in de thuiszorg leidt tot ontslagen en slechtere arbeidsvoorwaarden voor het personeel en minder en slechtere zorg voor gebruikers. Dit blijkt uit het inmiddels derde verslag van het meldpunt WMO van de SP . Kamerlid Agnes Kant: "De professionele huishoudelijke verzorging dreigt pijlsnel te verdwijnen. Een vorm van zorg die wel het verschil maakt tussen thuis kunnen wonen of opname in een verzorgings- of verpleeghuis." De SP stelt daarom een reparatie en hersteloperatie voor. "Het moet vanaf nu anders, maar er moet ook hersteld worden wat al om zeep geholpen is," aldus Kant.

Sinds de invoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning is de SP een landelijk meldpunt gestart om de gevolgen in kaart te brengen. Elk half jaar wordt hier verslag van gedaan. Met de 950 meldingen van de derde rapportage staat de teller nu op 1744 meldingen.

Het meldpunt stroomt over met werknemers wiens baan en arbeidsvoorwaarden op de tocht staan. De één wordt onder druk gezet om alphahulp te worden, de ander gaat achteruit in functie en beloning en weer een ander wordt simpelweg vervangen door een alphahulp. Het is zelfs zo dat ervaren medewerkers uit eigen beweging de zorg verlaten. De onzekerheid, de verslechterde arbeidsvoorwaarden en de ontmenselijking van de zorg wordt hen teveel. Kant: "Al deze mensen kunnen we helemaal niet missen. Het beroep op de thuiszorg wordt komende jaren enkel maar groter en deze staatssecretaris jaagt mensen weg."

Mensen die thuiszorg nodig hebben melden het verlies van de hun vertrouwde thuishulp, en de moeilijkheden die ze hebben nu ze geconfronteerd worden met steeds weer nieuwe mensen over de vloer. Ook de telefonische indicatie, waarbij gemeenten via de telefoon vaststellen of en hoeveel zorg mensen nodig hebben eist zijn tol. Kant: "Dat werkt niet, ouderen zeggen niet tegen een juffrouw aan de telefoon dat het niet goed gaat. Ze houden zich groot. Om vast te stellen welke zorg iemand nodig heeft is persoonlijke aandacht nodig. Ik roep de gemeentes dan ook op om per direct te stoppen met deze telefonische onzin, en mensen weer als mensen te behandelen."

Op verzoek van de SP is er deze week een hoorzitting en een debat in de Tweede Kamer over de problemen in de thuiszorg. Kant: "Het is hoog tijd om grondig in te grijpen. De marktwerking moet uit de thuiszorg en de alphahulpen moeten weer worden teruggezet naar volwaardige banen." Als de marktwerking niet uit de thuiszorg wordt gehaald blijven instellingen volgens het Kamerlid prijsvechten om een aandeel op de markt. "Thuiszorg is mensenwerk. Het enige waar men dan dus om vecht is degene die het minste arbeidsvoorwaarden aan zijn personeel geeft. Dat gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg en het personeel. Bijkomend gevolg is dat mensen nu veel sneller naar een verpleeghuis moeten. En dat kost pas echt veel geld," aldus Kant.

De SP heeft inmiddels verschillende reparatievoorstellen als initiatiefwet ingediend.





http://www.sp.nl