Vrije Universiteit Amsterdam

Netwerken op het zevende Amsterdam IC-symposium

28 februari 2008

Op 1 en 4 februari vond het zevende Amsterdam Symposium plaats, een congres voor en door IC-ers in de regio. De organisatie is in handen van een enthousiaste werkgroep met vertegenwoordigers van alle IC-afdelingen van de zeven ziekenhuizen in Amsterdam. Voorzitter is praktijkopleider ICV Gerard van Tricht, terwijl ICN-verpleegkundige Kiki Ruhe neonatologie vertegenwoordigt. Waarom dit symposium en wat waren de hoogtepunten?

Foto: Mark van den Brink Het is zó goed om ervaringen uit te wisselen, vinden Gerard van Tricht en Kiki Ruhe Voorzitter Gerard van Tricht: "De werkgroep organiseert het Amsterdam Symposium in opdracht van het regionaal hoofdenoverleg Amsterdam van de Nederlandse Vereniging van Intensive Care Verpleegkundigen (NVICV). Toen ik hier in 2001 kwam werken hing er een briefje op het bord met de vraag: 'Wie wil een IC-symposium organiseren?' Ik heb collega's van andere ziekenhuizen gebeld en we zijn een werkgroep gestart. We begonnen met niets. Inmiddels zijn in de werkgroep twee ICK's, twee ICN's en acht ICV's vertegenwoordigd en presenteren we jaarlijks een tweedaags programma in de Meervaart."
Met cursussen, presentaties en workshops focust het symposium op kennisontwikkeling, onderzoek en nazorg. "Deelname is verplicht, de cursus toetsen we naderhand via email. De kracht van de werkgroep is dat iedereen iets kan, wil en actief persoonlijke contacten inzet. In zeven jaar zijn er hele netwerken ontstaan en dat heeft geleid tot een opener klimaat tussen de IC's in Amsterdam. We willen het symposium graag als bijscholing accrediteren bij de NVICV, maar dat kost tijd."

Voor en door verpleegkundigen
"Neonatologie is een eilandje", vertelt ICN-verpleegkundige Kiki Ruhe. "We hebben veel contact met de kinderafdelingen, maar niet met andere IC's. Vorig jaar heb ik op het symposium een presentatie gehouden over de comfortschaal voor baby's, nu ben ik - samen met mijn collega Marieke van Schie - lid van de werkgroep. Het sterkste punt is natuurlijk dat dit symposium wordt georganiseerd voor en door verpleegkundigen. Iedereen in de werkgroep heeft ook affiniteit met scholing. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om leerlingen mee op zaal te nemen en klinische lessen te organiseren. Met dit symposium spreek je andere competenties aan. Het is zó goed om ervaringen uit te wisselen, over de grenzen van je eigen afdeling te kijken en te zien hoe anderen het doen. Waarom zou je elke keer het wiel uitvinden? Buiten het symposium organiseren we op ICN overigens veel scholingsactiviteiten. Stefan Hart, praktijkopleider ICK en ICN en mijn voorganger in de werkgroep, was daarin heel actief." "Wat scholing en nazorg betreft zijn jullie verder dan de ICV", vindt Van Tricht. "VUmc loopt landelijk voorop in de nazorg en ICK en ICN nemen het voortouw. Daar kunnen we trots op zijn."

Roostertechnische hel
Omdat deelname aan het symposium voor iedere IC-er in de regio verplicht is wordt het programma van vrijdag op maandag herhaald. "Met ruim 700 deelnemers is het roostertechnisch een hel", verzucht Van Tricht. "Maar iedereen komt. We starten plenair en verspreiden ons daarna over vier parallelsessies. Na afloop evalueren de deelnemers inhoud, relevantie en representant. We verwerken de beoordelingen direct. De cursus hemodynamiek werd dit jaar heel goed ontvangen. Verpleegkundigen houden van praktische toepassingen en frissen graag hun basiskennis op. Het is een vorm van bijscholing."

Dromen op de IC
Dé eye-opener was de presentatie van Rob Strack van Schijndel over dromen op de IC. "Een fantastische presentatie. Doodzieke patiënten zijn soms amper aanspreekbaar, maar het onderbewuste probeert de ervaringen op de IC intussen naar een ander belevingsniveau te vertalen. Uit experimenteel, kleinschalig onderzoek blijkt dat eenderde van de patiënten heel scherpe en vooral angstige dromen heeft. Mede door voortdurende medicatie lukt het echter niet om uit die nachtmerries te ontwaken. Dat is heel confronterend. Patiënten zouden hier graag over willen praten, maar doen dat niet uit zichzelf." Een kwestie van nazorg.

Ursula Wopereis
Foto: Mark van den Brink
Het is zó goed om ervaringen uit te wisselen, vinden Gerard van Tricht en Kiki Ruhe
bron: Verpleegkundekatern