Gemeente Utrecht

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN 07 Vragen van de heer Y. Aydemir en mevrouw drs. C.H.M. Boudewijns (ingekomen 4 februari 2008
en antwoorden door het college verzonden op 4 maart 2008)

De PvdA vindt het belangrijk dat iedere wijk kan rekenen op voldoende wijkagenten die bekend zijn met de wijk en die voor de bewoners herkenbaar zijn. Daarom is de PvdA van mening dat vacatures voor wijkagenten zo snel mogelijk moeten worden gevuld.

Door de organisatiewijziging Herinrichting Stad Utrecht is de politieorganisatie ingedeeld in totaal 10 wijkteams. Binnen deze wijkteams zijn de wijkagenten werkzaam die ondersteund worden door wijkteamleden, hetgeen voordien in mindere mate het geval was.

Uit informatie van de gemeente blijkt dat de politie Utrecht op peildatum 1 november 2007 11,49 fte aan vacatures voor wijkagenten in de stad Utrecht open had staan. De politie geeft aan dat de vervulling van de vacatures wijkagent de hoogste prioriteit heeft. Tijdens onze bezoeken in de wijken worden wij echter regelmatig door bewoners aangesproken over de openstaande vacatures van wijkagenten.

Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Kan het college aangeven hoeveel wijkagenten er op dit moment in de stad Utrecht zijn?

In totaal zijn er 90,00 fte wijkagenten in de stad in het inrichtingsplan opgenomen. Daarvan zijn momenteel 79,58 fte vervuld.


2. Hoeveel openstaande vacatures zijn er in de stad Utrecht?

Er is op dit moment 10,42 fte vacatureruimte voor wijkagenten in de stad.


3. Kan het college aangeven op welk termijn de vacatures vervuld kunnen worden?

Op dit moment staat een aantal vacatures voor wijkagenten open op het Korpsnet van de politie Utrecht. Of deze vacatures daadwerkelijk vervuld kunnen worden is afhankelijk van het aantal reacties en de kwaliteiten en capaciteiten van de sollicitanten.


4. Kan het college aangeven welke problemen spelen bij het vervullen van deze vacatures?

De belangrijkste reden dat de politie er niet in slaagt de bestaande functies ook volledig bezet te krijgen, is dat voor de meeste politiemensen geldt dat ze er financieel op achteruitgaan als ze wijkagent worden. Dit heeft te maken met het feit dat de wijkagent doorgaans een minder onregelmatig rooster draait, waardoor men minder onregelmatigheidstoeslag ontvangt en er dus qua netto inkomen op achteruit gaat. Momenteel is een Regionale werkgroep voorstellen aan het ontwikkelen die moeten leiden tot intensivering van de werving en functieherwaardering. Doel daarvan is te komen tot optimalisatie van de bezetting van deze functies (en uitbreiding daarvan, dit in het kader van het intensiveringsbeleid van het Kabinet - extra wijkagenten in de Vogelaarwijken). In het CAO-aanbod van de minister is opgenomen dat komend jaar voor alle functies een herwaardering plaats zal vinden.


5. Heeft het college zicht op wat de organisatiewijziging Herinrichting Stad Utrecht betekent voor de aanwezigheid van politie op straat in de wijken? Blijft de binding van de wijkagent met de wijk gegarandeerd?

De binding tussen de wijkagent en de wijk is niet anders dan voor de Herinrichting Stad Utrecht. De nieuwe indeling in wijkteams moet er mede toe leiden dat ook de binding tussen de overige politiemensen op straat en een specifieke wijk toeneemt.


6. Hoeveel wijkagenten waren er voor de organisatiewijziging Herinrichting Stad Utrecht?

Direct voorafgaand aan de Herinrichting Stad Utrecht was in de stad 86,00 fte aan wijkagenten ingericht, waarvan 79,40 fte was vervuld.