Gemeente Utrecht

2008 SCHRIFTELIJKE VRAGEN 20 Vragen van de heer A. Taskan (ingekomen 4 maart 2008)

Uit onderzoek van de Fietsersbond in samenwerking met de Universiteit Utrecht is gebleken dat bromfietsen en scooters per seconde meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en twee keer zo veel als een gemiddelde auto. In de Nederlandse pers is hierover op 28 februari uitgebreid gerapporteerd.

Evenals bij fijnstof is van ultrafijnstof bekend dat dit zeer grote effecten heeft op de luchtkwaliteit en daarmee op de volksgezondheid. Daar komt bij dat ultrafijnstof dusdanig klein is, dat de deeltjes veel dieper de longen in kunnen dringen om daar schade aan te richten. Zeker voor fietsers, die meer dan anderen blootstaan aan de uitstoot van bromfietsen en scooters, blijkt dit effect groot.

Gezien het feit dat Utrecht probeert de luchtkwaliteit te verbeteren, is het evident dat er ook aandacht dient te zijn voor deze categorie voertuigen.


1. Heeft het College kennisgenomen van de schadelijke effecten van (ultra)fijnstof op de volksgezondheid, zoals recent specifiek voor bromfietsen en scooters uit onderzoek is gebleken?
2. Hoeveel bromfietsen en scooters hebben wij als stad Utrecht?
3. Worden de effecten van de uitstoot van (ultra)fijnstof van bromfietsen en scooters meegenomen in de berekeningen van luchtkwaliteit? Indien nee waarom niet?

4. Deelt het college de zorg van de CDA-fractie dat de genoemde schadelijke effecten van (ultra)fijnstof de volksgezondheid voor de andere weggebruikers, omwonenden in het algemeen en voor de fietsers in het bijzonder benadeelt? Indien ja, wat gaat het College doen om deze schadelijke effecten te minimaliseren? Indien nee, waarom niet?