AutoRai

Hyundai i30 Auto van het Jaar in Spanje

(3/4/2008)
Behalve in Australië is de nieuwe Hyundai i30 ook verkozen tot âAuto van het Jaar 2008â in Spanje. De populaire Hyundai i30 behaalde zelfs de grootste overwinning sinds de introductie van de verkiezing van de Auto van het Jaar in 1973.

De Hyundai i30 behaalde het hoogste aantal punten ooit: 220. Nummer twee werd de Fiat 500 met 52 punten. De Ford Mondeo eindigde met 36 punten op de derde plaats. Het is voor het eerst dat een Koreaanse autofabrikant een dergelijke eer in Europa ten deel valt.

De nieuwe Hyundai i30 spreekt op alle continenten tot de verbeelding en ontvangt bovendien talloze onderscheidingen. In Duitsland eindigde de Hyundai i30 niet voor niets op de derde plaats bij de strijd om het Gouden Stuurwiel. Kortgeleden won de i30 in Australië bovendien de Solar Challenge, met een verbruik van slechts 3,2 liter per 100 kilometer en een geringe CO2-uitstoot van maar 97 g/km tijdens de 3.000 kilometer langer monsterrit van Darwin naar Adelaide. De Hyundai i30 werd als klap op de vuurpijl gekozen tot âAuto van het Jaarâ in Australië.

De titel âAuto van het Jaarâ in Spanje geeft aan dat de Hyundai i30 ook door Europese automobilisten en journalisten zeer wordt gewaardeerd. De jury beoordeelde tien autoâs in diverse prijsklassen op onder meer design, zuinigheid, prestaties, kwaliteit, veiligheid, rijeigenschappen, fabricage en prijs. Behalve de Hyundai i30 werden onder meer de Ford Mondeo, de Renault Laguna, de Toyota Auris, de Peugeot 308 en de Fiat 500 door de Spaanse juryleden uitgebreid getest en beoordeeld.

De Hyundai i30 behaalde uiteindelijk met 220 punten de grootste overwinning ooit en stelde hiermee zijn belangrijkste concurrenten voor de titel, de Fiat 500 en de Ford Mondeo, nadrukkelijk in de schaduw. Het eindoordeel van de jury, bestaande uit 36 gelouterde autojournalisten, was eenduidig: âDe Hyundai i30 is simpelweg de beste auto van het jaar. De Hyundai i30 ziet er goed uit, heeft mooie golvende lijnen, stuurt strak, is goed en intelligent gefabriceerd. De Hyundai i30 heeft daarnaast een sterke en opvallend zuinige motor, waarbij vooral de 1.6 CRDi-motor bijzonder positief opvalt. Bovendien is de prijs van deze auto concurrerend en is de Hyundai i30 onstellend luxe. Met de nieuwe i30 onderstreept Hyundai andermaal de aspiraties van het merk.â