Koninklijke Nederlandse Schaakbond

KNSB start met project voor de 50+ schaker

De KNSB is onlangs begonnen met een project dat speciaal gericht is op een nieuwe doelgroep: 50-plussers die nog geen lid zijn van een vereniging, en wel geïnteresseerd zijn in schaken maar niet op wedstrijdniveau. Dankzij een innovatiesubsidie van NOC*NSF kan in 2008 met dit project worden gestart. Het project heeft de voorlopige werktitel Chess Master project gekregen.

Het streven is om op tien plaatsen in het land masterclubs op te richten die lokaal diverse schaakactiviteiten en schaakproducten gaan aanbieden. Dat kan uiteenlopen van schaken overdag tot lezingen, gezamenlijk bezoek aan een toernooi of een tentoonstelling, lessen voor beginners, enzovoort. Iedere activiteit die een relatie met het schaken heeft komt in principe in aanmerking.

Begin februari zijn drie pilots geselecteerd (Rotterdam, Elburg en Leeuwarden). De lokale projectleiders hebben een grote vrijheid bij het ontwikkelen van lokale activiteiten. Op die manier kan worden bekeken wat wel en wat niet werkt. De ervaringen van de drie pilots zullen worden geëvalueerd.

In het najaar worden de resterende zeven masterclubs geselecteerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de ervaringen van de drie pilots.

De KNSB verzorgt voor het project onder andere een website, een welkomstpakket en diverse producten die met korting kunnen worden afgenomen.

U zult op de wbesite van de KNSB en in Schaakmagazine regelmatig op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen van dit project.
---

IM Ilmars Starostits wint eerste Ichthus College Schaaktoernooi

Ilmars Starostits heeft zondag 2 maart het 1e Ichthus College Schaaktoernooi op zijn naam geschreven. In een spannende laatste ronde wist hij te winnen van koploper Djurre den Heeten en zo zijn halve punt achterstand goed te maken.

De verrassing van het toernooi bleek de jonge Yorick ten Hagen met een TPR van 2476 te zijn. Door een overwinning in de laatste ronde op Yong Hoon de Rover kwam hij naast Starostits te staan met 5½ punten; zij konden samen EUR1100 verdelen. Op TPR werd Starostits echter de winnaar van het 1e Ichthus College Schaaktoernooi. Op een gedeeld derde plek eindigden Djurre den Heeten, Nicky Law en Santpoorter Peter de Roode.

Toernooiwinnaar Starostits met zijn beker. (Foto Ton Haver)

Het toernooi werd gesponsord door het Ichthus College. Gezien de verloop van het toernooi, zal er zeker een vervolg aan worden gegeven volgend jaar. Uitvoerige informatie over het toernooi treft u hier aan.

---