Vlaamse Overheid

kinderopvang

Vanackere legt nieuwe klemtonen in planning kinderopvang

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

dinsdag 4 maart 2008

Vrijdag 22 februari 2008 keurde de Vlaamse Regering een budgetverhoging goed waarmee Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, een aantal maatregelen kan nemen om het aanbod van kinderopvang te versterken en uit te breiden. Een extra investering van 8,3 miljoen euro moet resulteren in 1.600 nieuwe plaatsen in de voorschoolse kinderopvang. 1100 van deze plaatsen komen binnen de gesubsidieerde kinderopvang. Voor de verdeling van de nieuwe plaatsen heeft minister Vanackere vandaag in het Vlaams Parlement een aantal klemtonen gelegd.

Om de planning zo gedetailleerd mogelijk te maken, werd onderzocht in welke gemeenten nog witte vlekken zijn voor dit gesubsidieerde opvangaanbod. Daarom werd er niet op provinciaal niveau naar deze tekorten gezocht maar op het niveau van het arrondissement of op regionaal stedelijk niveau.

In de grote steden is de nood aan kinderopvang zeer groot. Minister Vanackere garandeert dan ook een voorafname van telkens 10% voor zowel Antwerpen, Gent als Brussel. Als uit de parameters mocht blijken dat er nog een mogelijke aanvulling moet gerealiseerd worden, dan zal dit aangepast worden.

Omdat de minister bij de invulling van de investeringen het grootste deel reserveerde voor de gesubsidieerde kinderdagverblijven en de diensten voor onthaalouders, moeten deze diensten extra inzetten op de vraag van de niet-werkenden en de éénoudergezinnen. Bij de samenstelling van de parameters zal dan ook naast de tewerkgestelde ouders rekening gehouden worden met de niet-werkenden en éénoudergezinnen.

Deze kinderdagverblijven en de diensten voor onthaalouders, kunnen immers inkomensgerelateerde opvang bieden voor gezinnen met lagere inkomens.

Minister Vanackere onderzoekt hoe de reeds gerealiseerde inspanningen van lokale besturen rond kinderopvang kunnen gewaardeerd worden. Uitgangspunt hierbij is dat de inzet maximaal moet gaan naar nieuwe plaatsen. Lokale inspanningen, bijvoorbeeld door het ondersteunen van mini-crèches, zouden niet in de opmaak van de plannings- en organisatie-oefening opgenomen worden. Op die manier zouden in de gemeenten waar er volgens de programmatie nog nood is aan bijkomende opvang toch nog plaatsen bij kunnen komen. Een andere mogelijkheid is om naast het bestaande lokale initiatief een zelfde aantal plaatsen uitbreiding te voorzien.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be