NIOD


18.2.2008

Dinsdag 4 maart om 17.00 uur

lezing prof. Till van Rahden (Université de Montréal) in het Bungehuis

"Fatherhood, Democracy, and Re-Christianization in 1950s and early 1960s West Germany". Een lezing in het kader van de serie "Eigentijdse historici in debat".

Wat was het verband tussen de herkerstening en de zoektocht naar democratie in het post-nazistische West-Duitsland? De context voor deze analyse is de onwaarschijnlijke wedergeboorte van democratie in het naoorlogse (West-)Duitsland na het nationaal-socialisme en de Holocaust. In het licht van Duits- lands "Shattered Past" is het verbazingwekkend dat binnen een periode van nauwelijks twee decennia Duitsland niet alleen de democratie accepteerde als staatsvorm, maar deze tevens omhelsde als manier van leven. Opvattingen over vaderschap nemen een sleutelpositie in binnen de ontstaansgeschiedenis van deze democratische bestuursvorm. De West-Duitse democratie kwam tot stand in een maatschappij waarvan de bevolking net een moorddadig verleden achter de rug had. Bovendien moest zij zien om te gaan met de spanningen tussen democratie en autoritair gezag, om zo uiteindelijk een betere staatsvorm te scheppen. Een decennium voor 1968 wezen mannen en vrouwen autoritair vaderschap af. Zij koesterden wat tijdgenoten bestempelden "democratisch vaderschap", een meer emotionele vorm van mannelijkheid, die zou dienen als het fundament voor een democratische maatschappij. In tegenstelling tot de kerkelijke hiërarchie, vielen veel experts afkomstig van wereldlijke katholieke en protestante families op door de manier waarop zij hun religieuze identiteit verzoenden met kritiek op de patriarchale maatschappij.

Till van Rahden bezet de Canada Research Chair in German and European Studies in het Centre canadien détudes allemandes et européennes aan de Universiteit van Montréal. Hij kreeg in 1999 de the "Fraenkel Prize in Contemporary History" voor zijn boek "Juden und andere Breslauer". Zijn huidige onderzoeken houden zich bezig met de cultuurgeschiedenis van het politieke in het naoorlogse West-Duitsland. Hij was co-redacteur van het boek "Demokratie im Schatten der Gewalt. Geschichte des Privaten im deutschen Nachkrieg", dat in juni 2008 zal verschijnen. Op dit moment werkt hij aan een monografie met de werktitel "Bringing Democracy to Daddy. Changing Conceptions of Paternal Authority in West Germany, 1945-1970".

Eigentijdse Historici wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie in samenwerking met het Goethe Instituut, het Genootschap Nederland Duitsland en het Duitsland Instituut.

Dinsdag 4 maart 2008, 17.00 uur precis

Bungehuis, zaal 004, Spuistraat 210, Amsterdam

Borrel na afloop

Voertaal is Engels