Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

GigaPort Mediasymposium

Utrecht, 18 februari 2008 - Op dinsdag 4 maart organiseert SURFnet het GigaPort Media-symposium voor professionals, ICT-ers en beslissers in media, cultuur en distributie die graag nieuwe mogelijkheden inzetten om nieuwe belevingen te creëren. Met presentaties en demonstraties tonen we welke nieuwe mogelijkheden voor de media- en cultuursector in 2008 binnen handbereik komen en wat de eerste ervaringen met het toepassen daar-van zijn.

Hoogtepunten van het symposium zijn:

- vertoning van een fragment uit de opera 'Era la Notte' in 4K-kwaliteit
- een demonstratie van lichtpaden, waarbij live een lichtpad opgezet zal worden

Het filmformaat 4K staat voor vierduizend bij tweeduizend pixels - vier keer beter dan HDTV en 24 keer beter dan wat je thuis op tv bekijkt. De hoeveelheid data voor 4K is enorm. Voor het opslaan van anderhalf uur zijn 1200 DVD's nodig. Met het SURFnet6-netwerk is het mogelijk om 4K-kwaliteit te distribueren. De 4K-streams zijn niet alleen bedoeld voor entertainment. Ze bieden ook mogelijkheden voor wetenschap, zorg en on-derwijs.

Voor de 4K-vertoning zal 'live' een lichtpad opgezet worden naar Japan. Een lichtpad is een unieke vorm van datatransport over het hybride SURFnet-netwerk waarbij grote hoeveelheden data ongedeeld, snel en veilig kunnen worden verzonden. Deze eigen-schappen maken lichtpaden zeer geschikt voor nieuwe toepassingen binnen wetenschap-pelijk onderzoek, de zorg, de media en culturele instellingen en maatschappelijke toe-passingen.

Over SURFnet
SURFnet maakt grensverleggend onderwijs en onderzoek mogelijk. Wij ontwikkelen en exploiteren het landelijke netwerk SURFnet6 en bieden innovatieve diensten op het ge-bied van beveiliging, authenticatie en autorisatie, groepscommunicatie en video. 750.000 gebruikers uit het hoger onderwijs, onderzoek en zorg maken vrijwel dagelijks gebruik van onze diensten. SURFnet maakt deel uit van SURF, waarin universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstellingen nationaal en internationaal samenwerken aan innovatieve ICT-voorzieningen.

Over GigaPort
GigaPort is een nationaal project gefinancierd door de overheid, dat beoogt de nationale infrastructuur te versterken. In het kader van het GigaPort-project is SURFnet6 gebouwd, het nieuwe netwerk van SURFnet, dat twee verschillende netwerktechnieken onder-steunt. Het biedt naast het steeds toenemende 'gewone' internetverkeer ook ruimte aan zeer grote verkeersstromen. De techniek die hiervoor wordt gebruikt - zogenaamde lichtpaden - bieden ook grotere veiligheid en betrouwbaarheid dan het normale internet. Het netwerk biedt hiermee mogelijkheden voor het demonstreren van nieuwe toepassin-gen in het onderwijs, de zorg, de media en de overheid.

Voor meer informatie over SURFnet: www.surfnet.nl

Aanmelden
De media zijn, na aanmelding, van harte welkom bij dit symposium. Meld u aan via:
http://event.surfnet.nl/gigaport_mediasymposium_4_maart_2008_pers.html

Programma
13.00 Ontvangst en demo's
13.30 Opening door de dagvoorzitter - Erik Huizer (Vice president for Internet and New Media, Technicolor)
13.40 Media en innovatie - Marjan Hammersma (Directeur Media, Letteren en Bibliothe-ken, OCW)
14.10 Vertoning van fragment uit de opera 'Era la Notte' in 4K-kwaliteit - ingeleid door Lieven Bertels (Muzikaal coördinator Holland Festival)
14.30 Een hoge kwaliteit productie maken: een kijkje in de keuken van Cinegrid Neder-land en de productiewereld - Frank Kresin (Waag Society) en paneldiscussie met Ton Roosendaal (Blender) en Harry Schreurs (Nederlandse Film en Televisie Academie)
15.00 Pauze en demo's
15.30 De uitdagingen voor regionale omroepen - Lucas Vroemen (L1, limburgse radio- en tv-omroep)
16.00 Nieuwe mogelijkheden voor media en cultuur met SURFnet - Andres Steijaert (SURFnet)
16.25 Wat wordt er binnenkort mogelijk voor media en cultuur? - Maarten de Rijke (Uni-versiteit van Amsterdam)
16.55 Afsluitende opmerkingen van dagvoorzitter Erik Huizer 17.00 Borrel en demo's
18.00 Einde bijeenkomst

Locatie
Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 181B, 1019 HC Amsterdam.

Meer informatie
Voor meer informatie over deze bijeenkomst kunt u contact opnemen met: Paulien Rinsema, tel: 030-2305 378, paulien.rinsema@surfnet.nl