Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard



Hoogheemraadschap volgt ontwikkeling rode blauwalg Zevenhuizer Plas

Het hoogheemraadschap houdt de ontwikkeling van rode blauwalg in de Zevenhuizer Plas nauwlettend in de gaten. Twee keer per week worden er monsters genomen. De blauwalg kan gezondheidsklachten veroorzaken. De provincie Zuid-Holland heeft een negatief zwemadvies afgegeven.

De roodkleurige blauwalg - Planktonthrix rubescens - komt voor in koud water en groeit voornamelijk in de winter, wanneer de temperatuur laag is. Bij veel zonlicht groeit de rode blauwalg flink. Het kan dan toxinen vormen. Mensen en dieren kunnen daarvan ziek worden.

Omdat deze blauwalg alleen 's winters voorkomt, verdwijnt ze uiteindelijk vanzelf. Hoe snel dat gebeurt, is afhankelijk van de hoeveelheid zon. Zolang de winterzon flink blijft schijnen, blijft er waarschijnlijk ook rode blauwalg in de plas aanwezig.

Het voorkomen van rode blauwalg zegt niets over de waterkwaliteit in de plas. Onderzoeken wijzen uit dat de samenstelling van het water niet anders is dan in andere jaren. In de Zevenhuizerplas betekent dat goed tot zeer goed.

Half april starten de metingen voor het zwemwaterseizoen. De provincie is verantwoordelijk voor het zwemwater. De controle van de waterkwaliteit - het bemonsteren - wordt uitgevoerd door het hoogheemraadschap. In het lab worden de monsters onderzocht op bacteriologische verontreiniging. Indien nodig wordt het water onderzocht op het voorkomen van algensoorten waaronder blauwalgen en eventueel toxines gevormd door blauwalgen.

Voor meer informatie over zwemmen in de Zevenhuizer Plas: www.zuid-holland.nl/3/zwemwater