Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
Beroepsgeheim artsen onder druk

AMSTERDAM, dinsdag 4 maart 2008

De grenzen van het beroepsgeheim van artsen zijn aan het vervagen. Artsen en ziekenhuizen moeten zich steeds vaker voor de rechter verantwoorden over het al dan niet doorbreken van het beroepsgeheim. Sinds 2002 speelden er al 124 zaken voor de rechter waarbij medische dossiers in beslag waren genomen.

Hiervoor waarschuwt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde in de editie van deze week in een juridisch commentaar van mw. prof. mr. W.R. Kastelein advocaat en bovendien bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Kastelein pleit voor betere afspraken tussen het openbaar ministerie en artsen om de vertrouwelijkheid van medische dossiers te waarborgen.

Waar patiënten nu denken dat hun gegevens vertrouwelijk zijn, geeft het wetsvoorstel Uitbreiding Bestuurlijke Handhaving Volksgezondheidswetgeving, de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijwel onbeperkt inzage in patiëntendossiers. Ook geeft de wet ruimte om beslag te leggen op de medische gegevens waarmee het beroepsgeheim van artsen wordt geschonden.

Het beroepsgeheim bepaalt dat de arts verplicht is te zwijgen over alles wat hem bij het uitoefenen van zijn beroep als geheim is toevertrouwd of waarvan hijzelf kennis heeft genomen of waarvan de arts had kunnen weten dat het vertrouwelijk is.

Bij vermoedens van kindermishandeling zijn artsen terughoudend mee te werken met justitie. Enerzijds uit angst dat het kind het daardoor nog moeilijker krijgt, anderzijds omdat ouders de arts steeds vaker aanklagen na zo'n melding. Desalniettemin kan het openbaar ministerie het medisch dossier en eventuele videobanden gemaakt tijdens de behandeling of de ziekenhuisopname van het kind opeisen. Wil de arts of ziekenhuis daar niet aan meewerken, dan kan het OM er volgens de wet beslag op laten leggen. Dit heeft volgens Kastelein gespeeld in twee rechtszaken waarbij er een niet bewezen verdenking was van kindermishandeling. De rechter oordeelde in beide zaken dat het OM de medische dossiers niet in beslag had mogen nemen en het beroepsgeheim niet had mogen schenden.

Ook na het overlijden van een patiënt komt het vaker voor dat het medisch dossier wordt opgeëist. Door nabestaanden die menen dat er fouten zijn gemaakt tijdens de behandeling. Of omdat er problemen zijn over de erfenis waarbij het dossier moet uitwijzen of de overledene geestelijk nog wel in staat was om een testament te maken of te wijzigen.

Het elektronisch patiënten dossier baart artsen bovendien zorgen over de bescherming van het beroepsgeheim en de privacy van de patiënt. De digitale dossiers worden op een centraal landelijk punt opgeslagen. Artsen die niet noodzakelijk bij de behandeling van een patiënt zijn betrokken, kunnen toch toegang krijgen tot dit digitale dossier. Volgens Kastelein heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) al gewaarschuwd dat de beveiliging niet goed is geregeld. Ook wijst Kastelein erop dat patiënten kunnen weigeren mee te doen met het elektronisch patiëntendossier, maar dat niet duidelijk is hoe dat is geregeld.

Over Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG), gevestigd in Amsterdam, verschijnt al sinds 1857 wekelijks als vakblad voor de inmiddels ruim 40.000 artsen en medische wetenschappers in ons land.

NTvG richt zich op het publiceren van klinisch-wetenschappelijke artikelen. Het gaat daarbij niet alleen om publicatie van oorspronkelijk onderzoek; NTvG heeft vooral een didactische functie. Het laat specialisten en generalisten zien wat zich afspeelt in de geneeskunde als geheel en in de verschillende deelgebieden. Die kennis komt weer ten gunste van patiënten.



Ingezonden persbericht