4 mrt 2008 19:45

Onderdeel: Wageningen UR

Locatie: De Leeuwenborgh, gebouw 201, Hollandseweg 1, Wageningen
Organisatie: Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen Website: http://www.nwgwageningen.nl

Met Prof. P.A. Doevedans, Universitair Medisch Centrum Utrecht

Toegang vrij

Er zijn twee bronnen van stamcellen die zich kunnen ontwikkelen tot cardiomyocyten (hartspiercellen) en mogelijk is er nog een derde bron. De eerste bron is de embryonale stamcel. Deze cellen hebben bewezen te kunnen overleven en te kunnen integreren in hartspierweefsel.

Een zeer recent beschreven populatie cellen zijn de zogenaamde cardiac progenitor cellen. De cellen kunnen geïsoleerd worden uit het hart en kunnen differentiëren tot verschillende hartcellen, waaronder cardiomyocyten. Of deze zogenaamde endogene cellen een rol spelen in spontaan herstel van de hartspier is nog niet duidelijk. Mogelijk vormen deze progenitor cellen één van de hulpmiddelen bij herstel van de hartspier, maar dan met een erg klein effect in geval van hartspierbeschadiging.

De laatste bron wordt geleverd door de mesenchymale cellen waarvan sommige onderzoekers menen dat ze kunnen differentiëren en het phenotype van een hartspiercel kunnen aannemen.

De rol van de hierboven beschreven cellijnen bij het regenereren van hartspierweefsel in vivo moet nader bepaald worden. Het kweken van cardiomyocyten in het laboratorium is mogelijk, de huidige transplantatie technieken zijn echter erg inefficiënt. Het wachten is op nieuwe instrumenten en technieken.

Pieter A. Doevedans is hoogleraar Cardiologie aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Zijn speciale belangstelling gaat uit naar moleculair onderzoek op cardiologisch gebied. Doevedans is momenteel ook voorzitter van de werkgroep Cellulaire Biologie van het hart bij de European Society of Cardiology.

Het Natuurwetenschappelijk Gezelschap Wageningen organiseert lezingen voor iedereen die geïnteresseerd is. De onderwerpen van de lezingen zijn niet alleen wetenschappelijk interessant maar hebben ook maatschappelijke relevantie. Informatie over het NWG Wageningen en het programma is te vinden op www.nwgwageningen.nl.