Gemeente Capelle a/d IJssel

Berichten uit het college

Datum: 04-03-08

Nummer: 09

Op dinsdag 4 maart 2008 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Keuzecriteria sportverenigingen
Het college heeft ingestemd met het afzien van het verder ontwikkelen van keuzecriteria voor bestaande sportverenigingen. In de Visie op sport staat dat de gemeente nog keuzecriteria zou maken. Deze zouden dienen om keuzes op het gebied van verdeling van ruimte, financiën en ondersteuning aan sportverenigingen in Capelle te onderbouwen. Maar in januari en februari 2008 heeft al besluitvorming plaatsgevonden die het hanteren van deze criteria raakt. Door het besluit rond de kredietverstrekking voor de herinrichting van sportpark Schenkel is het bijvoorbeeld duidelijk geworden welke verenigingen een plek krijgen in het nieuwe sportpark. Het besluit om de BV Sport verder te ontwikkelen maakt de ontwikkeling van keuzecriteria voor de huidige Capelse sportverenigingen niet meer passend.

Vrijstelling bouwplan seniorenwoningen (uitbreiding bestaande Moordrechtflat) Het college heeft een (concept)vrijstellingsbesluit vastgesteld waarmee er 136 seniorenwoningen kunnen worden gebouwd aan de Vincent van Goghrade. Voordat de vrijstelling kan worden verleend, is eerst nog een verklaring van geen bezwaar nodig van de Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid Holland. Deze verklaring moet nog worden aangevraagd door de gemeente. Eerder heeft het college deze vrijstelling voorgesteld aan de gemeenteraad. De raad heeft zijn bereidheid uitgesproken om in principe mee te werken aan een zogeheten vrijstellingsprocedure. Dit is onderdeel van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Onderdeel hiervan is artikel 19 dat onder andere het indienen van zienswijzen regelt. Naar aanleiding van het ontwerp-vrijstellingsbesluit zijn 168 zienswijzen ingediend (waarvan 111 medeondertekenaars betreffen). Deze zienswijzen zijn verwerkt in het (concept)vrijstellingsbesluit. Ze geven echter geen aanleiding om het bouwplan aan te passen.

Programma en begroting jubileum 50 jaar Molukkers in Capelle aan den IJssel Het college heeft ingestemd met het programma en de voorlopige begroting voor het jubileum van 50 jaar Molukkers in Capelle aan den IJssel. Dit jubileum wordt dit jaar gevierd. De gemeenteraad heeft voor deze viering E50.000,- gereserveerd. Om het herdenkingsjaar te laten slagen is het noodzakelijk dat er breed draagvlak is binnen de Molukse gemeenschap. Daarom is het programma opgesteld door Dewan Maluku Capelle, in samenwerking met de gemeente. Doel van het programma is de zichtbaarheid en het culturele erfgoed van de Molukkers te delen met de andere Capellenaren. Het programma wordt nog verder uitgewerkt. Het college stemde ook in met de procedure voor budgetbewaking en verantwoording.

Strategie ENECO 2008 - 2012
Het college heeft kennis genomen van de strategie 2008 - 2012 van ENECO. Het energiebedrijf wil de komende jaren zijn efficiency verbeteren en minder afhankelijk worden van derden bij het inkopen van gas en elektriciteit. Ook wil ENECO investeren in uitsluitend duurzame productie, met als doel al zijn afnemers gegarandeerd van groene stroom te voorzien.

Beslissing op bezwaarschrift
In oktober 2007 verleende het college vergunning voor de bouw van 81 appartementen aan de Barbizonlaan. Ook is toen vrijstelling verleend van het bestemmingsplan Hoofdweg 198. Hiertegen heeft een bewoner bezwaar gemaakt. De commissie bezwaarschriften adviseerde het bezwaarschrift deels gegrond en deels ongegrond te verklaren. Het college besloot het advies van de commissie over te nemen. Dit betekent dat het college de onderdelen ontsluiting bouwplan en overschrijding hoogte gegrond verklaart en dat het college de volgende onderdelen ongegrond verklaart: onderdelen motivering wijziging bestemming, onvoldoende aansluiting bouwplan op laagbouwwoningen, aantasting privacy en woongenot, verkeerssituatie, parkeerproblemen door gehanteerde parkeernorm en de informatie naar omwonenden.


---