Gemeente Amsterdam



Persbericht

4 maart 2008

Grote belangstelling scholen om te starten met huisbezoeken

Drie weken geleden is op initiatief van wethouder Buyne (Onderwijs) geld beschikbaar gesteld om huisbezoeken door docenten te stimuleren. Dit is nu al zo'n succes dat al het geld al is aangevraagd. De wethouder wil zich hard maken voor een verdere uitbouw van dit project.

Veel Amsterdamse scholen willen dit jaar starten met huisbezoeken door leraren. Dit blijkt uit de binnengekomen aanmeldingen voor de stimuleringsmaatregel van de gemeente. Om scholen te stimuleren om te starten met huisbezoeken stelde wethouder Buyne in februari jl. 850.000 beschikbaar voor huisbezoeken in het eerste leerjaar van het basis-, het voortgezet en het speciaal onderwijs. Het geld is bestemd om mogelijke belemmeringen voor huisbezoeken door leraren weg te nemen. Per klas is 2600 beschikbaar. Hiermee kunnen 315 klassen dit jaar met huisbezoeken starten.

Scholen hebben massaal op het aanbod gereageerd. In totaal hebben 70 scholen 510 klassen aangemeld. De aanvragen van scholen worden op volgorde van binnenkomst behandeld. In totaal is voor 1,3 miljoen aangevraagd.

Wethouder Buyne is blij met de grote respons van de scholen. "Een goed contact tussen leraren en ouders is essentieel om kinderen op school en thuis goed te begeleiden. Het biedt de school mogelijkheden om kinderen beter te begrijpen en te helpen. Daarnaast blijkt dat ouders na een huisbezoek veel eerder en makkelijker contact opnemen met de school. Het belangrijkste probleem is vaak het gebrek aan tijd dat leraren hiervoor kunnen vrijmaken. Dat is helaas de reden dat dit soort huisbezoeken in het verleden ook zijn afgeschaft. Met de stimuleringsmaatregel wil ik dat scholen belemmeringen kunnen wegnemen. Ik vind het belangrijk dat zoveel mogelijk scholen meedoen en wil daarom kijken of ook voor de scholen waarvan de aanvraag nu niet kan worden gehonoreerd geld kan worden vrijgemaakt."