Ingezonden persbericht


Utrecht, 4 maart 2008

GroenLinks: Stroomscooters voor pizzakoeriers

UTRECHT - GroenLinks wil dat pizzakoeriers overstappen op elektrische scooters. Scooters op stroom produceren geen uitlaatgassen en zijn bovendien goedkoop in het gebruik. Met een stimuleringsregeling wil GroenLinks het aantrekkelijk maken voor ondernemers om milieuvriendelijke brommers te kopen.

Onlangs bleek uit een onderzoek van de Fietsersbond dat brommers meer ultrafijnstof uitstoten dan vrachtwagens en auto's. Ultrafijnstof is schadelijk voor de gezondheid omdat het diep in de longen doordringt.

Raadslid Peter van Corler (GroenLinks) wil daarom ondernemers in Utrecht stimuleren om over te stappen op de stroomscooter. ,,De gemeente wil de luchtkwaliteit verbeteren, maar er is op dit moment eigenlijk geen aandacht voor de overlast door brommers. Het vervangen van bezorgbrommers door elektrische scooters is een stap in de goede richting om de lucht schoner te krijgen. Als de pizzabezorgers hun scooters vervolgens ook nog opladen met groene stroom, zou dat helemaal mooi zijn."

Een bestaande landelijke regeling maakt milieu-investeringen door middel van belastingaftrek al aantrekkelijk voor ondernemers, maar deze regeling is slecht bekend bij ondernemers die gebruik maken van bezorgbrommers. Van Corler wil het belastingvoordeel voor elektrische scooters actief onder de aandacht brengen de koeriers. ,,Maar we moeten als gemeente een stap verder gaan. Met een eigen gemeentelijke stimuleringsregeling kan het overschakelen naar elektrische scooters nog aantrekkelijker worden. Hoe dat er precies gaat uitzien, moeten we verder uitwerken."

Op dit moment wordt het actieplan voor het verbeteren van de luchtkwaliteit in Utrecht geschreven. GroenLinks hoopt dat de stimuleringsregeling voor bezorgscooters in dit actieplan een plek krijgt. Van Corler: ,,Elektrische scooters zijn niet alleen goed voor het verminderen van de uitstoot, maar ze hebben ook als voordeel dat ze veel minder geluid maken."

Noot: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Peter van Corler 06-51588799.


---- --