Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschapsverkiezingen nieuwe stijl

Van 13 tot en met 25 november 2008 houdt Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden verkiezingen voor een nieuw waterschapsbestuur. Alle 26 waterschappen in Nederland houden in deze periode verkiezingen.

Nieuw is dat het kiezen via het bestaande personenstelsel wordt afgeschaft en vervangen door een lijstenstelsel. Dit betekent dat kandidaten die geïnteresseerd zijn in een plek in het bestuur, zich moeten verenigingen in een belangengroepering.

De kiezer stemt straks op een lijst van een belangengroepering en binnen die lijst op een kandidaat.
Dit zijn bijvoorbeeld de land- en tuinbouworganisatie, natuur- en milieuvereniging, politieke partij, woningbouwvereniging, allochtone vereniging, ondernemersvereniging, hengelsportvereniging, natuur- en recreatievereniging, jachtvereniging, watersportvereniging.

Eerst registreren

Om mee te kunnen doen aan de verkiezingen, moeten belangengroeperingen zich bij het stembureau van het waterschap registreren. Naar verwachting kunnen belangengroeperingen dit vanaf april 2008 doen. De datum vanaf wanneer registratie mogelijk is, is nog niet bekend. Zodra duidelijk is wanneer registratie mogelijk is, vindt u daar informatie over op onze site.

Aantal zetels

Het algemeen bestuur van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden bestaat vanaf 8 januari 2009 uit dertig zetels. Drieëntwintig van de dertig zetels worden straks ingevuld via rechtstreekse verkiezingen. Alle stemgerechtigden van 18 jaar en ouder die op 16 september 2008 wonen in het werkgebied van De Stichtse Rijnlanden kunnen in november een stem uitbrengen op de kandidaat van hun keuze. De uitslag van de verkiezingen bepaalt de verhouding tussen de belangengroeperingen over de drieëntwintig zetels.

Geborgde zetels

Zeven van de dertig zetels zijn zogenaamde 'geborgde zetels'. Voor deze zetels zijn geen directe verkiezingen: de personen worden benoemd door LTO-Noord, Bosschap en Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Midden-Nederland. De zetelverdeling over deze drie partijen staat nu nog niet vast.