Diabetesvereniging wil realistische levensverzekering chronisch zieken

Publicatietijd: 04/03/2008 21:14

Naar aanleiding van berichtgeving in het Algemeen Dagblad op 4 maart 2008 over duurdere levensverzekeringen voor chronisch zieken luidt Diabetesvereniging Nederland nogmaals de noodklok. Een eenvoudig sommetje leert dat jaarlijks tot 40.000 mensen in Nederland met diabetes worden geconfronteerd met een hogere premie voor levensverzekeringen, veelal op een moment dat de aankoop van een huis al bijna rond is. En dat betekent een onverwacht hogere kostenpost die mensen zonder diabetes niet treft. De DVN maakt zich ernstig zorgen over de hogere kosten voor levensonderhoud en verzekeringen die mensen met diabetes maken en roept verzekeraars op met actuele richtlijnen te werken.

Al in 1998 signaleerde de DVN dat de kosten van verzekeringen voor mensen met diabetes hoger zijn. Ook zijn de acceptatievoorwaarden vaak een struikelblok. In de afgelopen tien jaar heeft de DVN zelf al verzekeringen ontwikkeld (zie noot), zoals een reisverzekering, een ongevallenverzekering en een insulinepompverzekering; bij deze polissen worden de leden van de DVN altijd geaccepteerd. De levensverzekering is de volgende die de DVN wil aanpakken. Niet alleen spreekt de DVN met verzekeraars over betere voorwaarden, ook de politiek is meermalen op de hoogte gesteld van deze scheve verhoudingen.

Handboek voor de Verzekeringsgeneeskunde
De DVN hoort van leden dat verzekeraars soms wel tot 450 procent meer polispremie berekenen aan mensen met diabetes die een levensverzekering willen afsluiten. Deze premieverhoging komt voort uit de richtlijnen van het 'Handboek voor de Verzekeringsgeneeskunde' dat door verzekeraars wordt gehanteerd bij het vaststellen van premies voor mensen met chronische aandoeningen. Dit Handboek gaat uit van verouderde cijfers van oversterfte bij diabetes, cijfers die ervoor zorgen dat de premies consequent te hoog worden ingeschat. Diverse verzekeraars maken gebruik van zeer oude statistieken, zoals overzichten van ver voor 2000. Iedere vijf jaar worden de statistieken herzien maar het staat verzekeraars vrij om de eigen standaarden hieruit te kiezen.

Recent maakte professor dr. Henk Bilo, internist van de Isala Klinieken en het UMC Groningen, bekend dat de zorg aan mensen met diabetes dermate is verbeterd sinds 1997 dat er steeds minder complicaties zijn en duizenden minder doden vallen. Deze ontwikkeling komt voort uit de projecten door heel Nederland gericht op verbetering van diabeteszorg. Bilo: "Dat is zo'n succes dat we qua diabeteszorg tot de beste ter wereld behoren." De DVN constateert dat bij het opstellen en hanteren van de richtlijnen uit het Handboek de verzekeraars volledig voorbijgaan aan de recente ontwikkelingen op diabetesgebied. In de afgelopen tien jaar zijn de behandelmethoden van diabetes dermate vooruit gegaan dat de mortaliteit sterk is afgenomen, ondanks de toename van diabetes in Nederland.

Uit de huidige houding van verzekeraars spreekt volgens de DVN een duidelijk ontmoedigingsbeleid; mensen met een chronische ziekte worden op deze manier gestraft voor een aandoening waarvoor zij niet zelf kiezen. De DVN roept dan ook alle verzekeraars op om te werken met realistische cijfers die de werkelijkheid van diabetes in Nederland recht doen.

Advies aan huizenkopers
Momenteel zijn er in Nederland 800.000 mensen met diabetes waarvan er jaarlijks vele duizenden verhuizen en een nieuwe levensverzekering willen afsluiten. Vaak komen deze huizenkopers pas achter de hogere poliskosten als de handtekeningen onder het voorlopig koopcontract al gezet zijn. Daarna kan het contract alleen met hoge kosten worden ontbonden. Diabetesvereniging Nederland adviseert chronisch zieken om altijd tijdig contact op te nemen met de eigen patiëntenvereniging bij het afsluiten van een levensverzekering en zich vooraf goed te laten adviseren.

Diabetesvereniging Nederland: belangenbehartiger voor mensen met diabetes De DVN heeft in het verleden meer verzekeringen zelf ontwikkeld omdat de premies bij de grote verzekeraars te hoog waren. De hogere premies stonden in vele gevallen direct in verband met bijzondere voorwaarden maar ook uitsluitingen kwamen voor. De speciale verzekeringen voor mensen met diabetes worden verkocht via een speciaal hiertoe geselecteerde tussenpersoon. De DVN is, omdat verzekeraars onder eigen label geen 'diabetesvriendelijke polis' willen maken, sinds enige tijd in overleg met een tussenpersoon over het op de markt brengen van een speciale levensverzekering voor mensen met diabetes. Het is de bedoeling dat binnen enkele maanden deze polis op de markt komt. Mensen die nu al informatie of advies hierover wensen, kunnen zich wenden tot de DVN.


Links: Geen informatie