Gemeente Goirle

Week 10
04-03-08
1.Handhaving kinderopvang en buitenschoolse opvang 't Dorpje te Riel.

Toelichting.
Om de kwaliteit van kinderopvang te waarborgen zijn in de Wet kinderopvang regels gesteld. De eisen die in de Wet kinderopvang zijn opgenomen heeft de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nader uitgewerkt in de Beleidsregels kwaliteit kinderopvang. Deze regels gelden ook voor de wijze van exploitatie van het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang (BSO) 't Dorpje in Riel. GGD Hart voor Brabant is door de gemeente Goirle aangewezen als toezichthouder. De GGD heeft op 30 januari 2008 de inspectierapporten d.d. 6 november 2007 toegezonden van kinderdagverblijf en BSO 't Dorpje. Uit deze inspectierapporten blijkt dat kinderopvang en BSO 't Dorpje de eisen zoals opgenomen in de Wet kinderopvang en de beleidsregels kwaliteit kinderopvang op verschillende terreinen overtreedt. De gemeente Goirle is verantwoordelijk voor de handhaving. Om deze handhavingstaak goed te kunnen vervullen heeft het college het handhavingsbeleid Kinderopvangvoorzieningen Goirle vastgesteld.

Het college besluit:
a.de bijgevoegde concept-aanwijzingsbrief te verzenden aan de houder van kinderopvang en buitenschoolse opvang 't dorpje'; b.een afschrift van deze brief te zenden aan de oudercommissie van de kinderopvang en BSO; c.de GGD Hart voor Brabant na 12 weken een her-inspectie uit te laten voeren; afhankelijk van deze uitkomst hiervan een last onder dwangsom opleggen.

2.Deregulering APV.

Toelichting.
De VNG heeft de model-APV bezien in het kader van het streven naar vermindering van administratieve lasten en regeldruk. De voorstellen van de VNG zijn bezien op hun haalbaarheid/wenselijkheid voor de gemeente Goirle. Dit heeft geleid tot een voorstel om een nieuwe gedereguleerde APV vast te stellen.

Het college besluit:
a.de raad voor te stellen in te stemmen met het vaststellen van een nieuwe gedereguleerde 'algemene plaatselijke verordening gemeente Goirle 2008' overeenkomstig het bijgaande conceptvoorstel en conceptbesluit; b.dat in de APV de mogelijkheid opgenomen moet worden om meer dan een uitrit te realiseren; c.dat verkooppunten voor vuurwerkverkoop gehandhaafd dienen te blijven
3. Rampenbestrijding.

Toelichting.
Conform de Wet Kwaliteitsbevordering heeft gemeente Goirle een taak op het gebied van voorbereiding van de bestrijding van rampen en zware ongevallen. Een wet die steunt op drie pijlers:
* het verhogen van het risicobewustzijn bij bestuur, burgers, bedrijven en hulpverleners;
* een goede planvorming door het bestuur en de hulpverleningsdiensten;
* borging van de kwaliteit door toezicht, rapportage en terugkoppeling.
Om nu inzichtelijk te maken wat de gemeente Goirle in het jaar 2007 (en verder) hieraan heeft gedaan is een totaaloverzicht gemaakt over de ontplooide activiteiten op het gebied van de voorbereiding van de bestrijding van rampen en zware ongevallen. Het betreft hier op de onderdelen: opleidingen, trainingen, oefeningen, planvorming, regionale aangelegenheden en samenwerking in clusterverband.

Het college besluit:
a.het totaaloverzicht voor kennisgeving aan te nemen; b.het deelplan gemeentelijk coördinatiecentrum (GCC) vast te stellen; c.de onderliggende stukken ter kennisgeving aan te bieden aan de commissie Algemene Zaken

4.Benoeming nieuwe commissieleden.
Toelichting.
Vanwege het vertrek van een lid van de commissie Kunst en Cultuur, is eind 2007 een wervingsprocedure gestart. Dit heeft twee sterke kandidaten opgeleverd: de heren O. de Jong uit Riel en N. gielen uit Goirle.
De selectiecommissie stelt voor om beide heren te benoemen.

Het college besluit:
De heren O. de Jong uit Riel en N. Gielen uit Goirle per 1 maart 2008 te benoemen als leden van de commissie Kunst en Cultuur
5.Voorbereidingsbesluit centrumgebied.

Toelichting.
Om ongewenste bouwontwikkelingen in het centrumgebied van de kern Goirle tegen te kunnen gaan is het wenselijk dat de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit neemt als bedoeld in artikel 21 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO). Dit voorbereidingsbesluit dient ook als grondslag voor het verlenen van vrijstellingen als bedoeld in artikel 19, eerste lid, WRO van bestemmingsplannen die ouder dan tien jaar zijn

Het college besluit:
Gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor een deel van het centrumgebied van de kern Goirle, een en ander conform bijgevoegd conceptraadsvoorstel en conceptraadsbesluit
6.Verzoek woningbouw Den Brem te Goirle.

Toelichting.
Er is een verzoek ontvangen om toestemming voor het bouwen van een tweetal woningen in plaats van een nu aanwezige historische landbouwschuur naast de woning aan de Den Brem 2 te Goirle. De locatie laat qua afmetingen slechts één woning toe; tevens is de cultuurhistorische waarde van de boerenschuur dusdanig dat gestreefd moet worden naar behoud ervan. Het voorstel is om in principe akkoord te gaan met de verbouw van de schuur tot woning om zo het historische beeld van de locatie veilig te stellen.

Het college besluit:
a.het verzoek voor de bouw van een tweetal woningen naast de woning Den Brem 2 te Goirle af te wijzen; b.in principe medewerking te verlenen aan het verbouwen van de voormalige landbouwschuur tot woning; c.verzoeker uit te nodigen een schetsplan in te dienen voor de betreffende ontwikkeling en dit plan ter advisering aan de welstandscommissie en aan de monumentencommissie voor te leggen.

7.Aanvraag om bouwvergunning Burgemeester van Gorpstraat 5 te Goirle.

Toelichting.
Er is een aanvraag om bouwvergunning ingediend om medewerking te verkrijgen voor het uitbreiden van de woning en het vergroten van de garage op het perceel Burgemeester van Gorpstraat 5 te Goirle. Het verzoek voldoet niet aan het geldende bestemmingsplan. Door middel van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening (WRO) is vrijstelling mogelijk. De woning valt binnen een gebied waarvoor een ontwerpbestemmingsplan ter inzage heeft gelegen. Daardoor dient een aanvraag om bouwvergunning aangehouden te worden. In dit voorstel wordt hier verder op ingegaan.

Het college besluit:
a.in te stemmen met de aanvraag om bouwvergunning voor het uitbreiden van de woning en het vergroten van de garage op het perceel Burgemeester van Gorpstraat 5 te Goirle onder voorwaarde dat het plan aangepast wordt aan het ontwerpbestemmingsplan 't Ven en Hoogeind'; b.aanvrager uit te nodigen aangepaste tekeningen in te dienen; c.te zijner tijd door toepassing van de vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 3 WRO vrijstelling verlenen en tevens bouwvergunning te verlenen door toepassing van artikel 50 lid 4 van de Woningwet. 8.Aanvraag om bouwvergunning Molenstraat 31 te Goirle.

Toelichting.
Er is een aanvraag om bouwvergunning ontvangen voor het uitbreiden van de woning op het perceel Molenstraat 31 te Goirle. Dit plan voldoet niet aan het bestemmingsplan. Om medewerking te kunnen verlenen is een vrijstellingsprocedure gestart. Van de mogelijkheid om een zienswijze naar voren te brengen is door 1 persoon gebruik gemaakt. De naar voren gebrachte zienswijze geeft geen aanleiding om de gevraagde bouwvergunning en vrijstelling te weigeren.

Het college besluit:
a.zienswijze van de heer of mevrouw J. Vermeulen ongegrond te verklaren; b.vrijstelling ex artikel 19 lid 3 WRO en bouwvergunning te verlenen door toepassing van artikel 50 lid 6 van de Woningwet voor het uitbreiden van de woning op het perceel Molenstraat 31 te Goirle. c.dat een eventueel verzoek ex. artikel 49 WRO voor rekening van de initiatiefnemers komt

9.Startersnotitie.

Toelichting.
Op 11 februari 2008 is in de commissie Ruimte de door het college vastgestelde notitie 'starters ' aan de orde geweest. Naar aanleiding van deze notitie heeft de commissie Ruimte aan het college gevraagd om een overzicht van de wijze waarop starters op dit moment de helpende hand wordt geboden op de woningmarkt.

Het college besluit:
het overzicht 'mogelijkheden voor starters' ter kennisname aan te bieden aan de gemeenteraad.
10.Randvoorwaarden en uitgangspunten project gemeentewerf Riel.

Toelichting.
Het startersinitiatief op de voormalige gemeentewerf in Riel komt uit de startblokken. De jonge initiatiefnemers hebben een bewonersvereniging opgericht om hun Collectief Particulier Opdrachtgeverschap vorm te geven.
Ze zijn momenteel doende met de architectenselectie. Deze hoopt men in februari te kunnen afronden, zodat de architect in maart aan de slag kan.
Daaraan voorafgaand dienen de stedenbouwkundige randvoorwaarden en verdere uitgangspunten door de gemeente te worden vastgesteld, zodat de architect en initiatiefnemers een kader wordt geboden.

Het college besluit:
a.in te stemmen met de in de nota geformuleerde stedenbouwkundige en overige randvoorwaarden met betrekking tot de locatie gemeentewerf Riel; b.er mee in te stemmen dat incidenteel wordt afgeweken van het uitgangspunt dat dient te worden gebouwd in één laag met een kap; c.de projectleider te mandateren om een aanvraag van initiatiefnemers voor een bijdrage door te geleiden naar de provincie; d.er in principe voor te kiezen om een nieuw bestemmingsplan op te stellen.

11.Milieujaarverslag 2007.

Toelichting.
Op grond van de Wet milieubeheer is de gemeente verplicht om jaarlijks te rapporteren over de milieuprestaties. Het milieujaarverslag 2007 bevat een overzicht van de geleverde prestaties in 2007.

Het college besluit:
het milieujaarverslag 2007 ter vaststelling aan te bieden aan de gemeenteraad en toe te sturen aan de VROM-inspectie.
12.Quick scan naar aanleiding van nieuwe Wet geurhinder en veehouderij.

Toelichting.
In navolging van collegebesluit 131 van 13 maart 2007 is in het kader van de Wet geurhinder en veehouderij een quick scan uitgevoerd. Uit de resultaten van deze quick scan kan het volgende worden geconcludeerd:
1.De standaardnormen uit de Wet geurhinder en veehouderij bieden voldoende ontwikkelingsmogelijkheden voor de bestaande veehouderijen in de gemeente. 2.De woonkernen zijn door gebruik van de standaardnormen voldoende beschermd voor het handhaven van een leefbaar woonklimaat op het gebied van geuroverlast.

Het college besluit:
1.de resultaten uit de quick scan voor kennis aan te nemen; 2.geen aanhoudingsbesluit aan te nemen; 3.geen eigen geurbeleid vast te stellen in een verordening; 4.in plaats hiervan de wettelijke standaardnormen uit de Wet geurhinder en veehouderij binnen de gehele gemeente Goirle toe te passen bij alle besluiten waarbij het aspect geurhinder meegenomen moet te worden.

13.Schadeclaim Gall & Gall.

Toelichting.
Gall & Gall heeft een schadeclaim ingediend. Hij stelt gedurende aan aantal jaren omzetverlies te hebben geleden, door of vanwege de verbouwingswerkzaamheden van winkelcentrum de Hovel. Er is echter sprake van schade die tot het normaal maatschappelijke risico valt voor de ondernemer. Het college besluit dan ook de schadeclaim af te wijzen.

Het college besluit:
afwijzende te reageren op de ingestelde schadeclaim.
14.indafrekening Expressenet (TOP) maatregelen.

Toelichting.
Het project Expressenet (TOP) Maatregelen is met de vaststelling van de subsidie door de gemeente Tilburg en de provincie afgerond.
De eindafrekening is aan het college aangeboden.

Het college besluit:
a.kennis te nemen van de afrekening van het project expressenet (TOP) maatregelen; b.om het restantkrediet terug te brengen naar de algemene weerstandsreserve.

15.Goedkeuren begroting 2008 Bestuur Openbaar Onderwijs Goirle.

Toelichting.
Ter uitvoering van het bepaalde in de Verordening Bestuur Openbaar Onderwijs Goirle dient de gemeenteraad jaarlijks de begroting voor het openbaar onderwijs goed te keuren. Deze begroting heeft betrekking op de basisscholen 't Schrijverke en Den Bongerd, gesitueerd op de locaties Guido Gezellelaan 137 en Frankische Driehoek 2a te Goirle. Nu dient de begroting 2008 te worden goedgekeurd. De door het Bestuur Openbaar Onderwijs Goirle d.d. 8 januari 2008, ingediende begroting voor vermeld kalenderjaar is beoordeeld en akkoord bevonden. Voorgesteld wordt deze begro ting ter goedkeuring aan de gemeenteraad aan te bieden.

Het college besluit:
1.kennis te nemen van het verzoek van het Bestuur Openbaar Onderwijs Goirle d.d. 8 januari 2008 om de begroting 2008 voor de openbare basisscholen ´t Schrijverke, Guido Gezellelaan 137 te Goirle en Den Bongerd, Frankische Driehoek 2a te Goirle goed te laten keuren door de gemeenteraad van Goirle; 2.in te stemmen met de inhoud van het bijgevoegde raadsvoorstel; 3.de gemeenteraad te verzoeken de betreffende begroting goed te keuren in de vergadering van 8 april 2008.

16.Concept raadsvoorstel tot het benoemen van de leden van de Programmaraad Brabant Midden-Zuid @Home.
Toelichting.
Op grond van de Mediawet moeten gemeenten waar een kabelnet aanwezig is een programmaraad instellen.
Deze programmaraad heeft als taak het adviseren van de beheerder van het kabelnet over de samenstelling van het wettelijke basispakket. Tevens behartigt de programmaraad de belangen van de kabelabonnees in het verzorgingsgebied.
De leden van de programmaraad worden benoemd door de gemeenteraad van de gemeente waar het kabelnet zich bevindt.
In bijgevoegd concept raadsvoorstel en raadsbesluit worden de (nieuwe) leden voor de programmaraad aanbevolen voor de periode 2008/2009.

Het college besluit:
a.voorstel te behandelen in de commissie Welzijn op 18 maart 2008; b.de raad conform het bijgevoegde conceptraadsvoorstel en -besluit op 8 april 2008 te laten besluiten.

U kunt aan deze beschrijvingen geen rechten ontlenen.