Gemeente Woudrichem

Altena Leest!

Onder het motto "Altena Leest!" organiseert Bibliotheek Altena een Leeskringavond in Bibliotheek Giessen op woensdag 5 maart (aanvang 19.30 uur). Deze avond is zeker niet alleen bestemd voor leeskringleden! Iedereen die van lezen houdt is welkom! De avond bestaat uit drie onderdelen: Literair Bureau Marlene Lunter houdt een inleiding over het plezier en de meerwaarde van het deelnemen aan een leeskring en geeft tips voor deelnemers en begeleiders. Tryntsje van Vessem licht de nieuwe producten en diensten van de bibliotheek toe. Ook toont ze de vervangende mogelijkheden, wanneer het lezen van een `gewoon' boek niet meer gaat. Ook hier speelt de bibliotheek een nieuwe rol. Marlene Lunter leidt vervolgens de gezamenlijke discussie over "De gelukkige klas" van Theo Thijssen (het Nederland Leest-boek van 2007, nog enkele exemplaren op voorraad!) en daagt de deelnemers tot slot uit met een quiz, waarmee een mooie prijs valt te verdienen. Enree: EUR 3,00 inclusief koffie/thee. Aanmelden van te voren wordt op prijs gesteld. Dit kan bij alle vestigingen van bibliotheken Altena, waar ook een folder klaar ligt. Voor informatie kunt u zich wenden tot Tryntsje van Vessem, 0416 - 69 04 63, email:
t.vanvessem@bibliotheekaltena.nl. Adres Bibliotheek Giessen: Jagerspad 30. Kijk ook op www.bibliotheekaltena.nl.

Leeskringavond

Een boek lezen in je eentje is leuk. Maar er met anderen over praten geeft vaak nog meer voldoening en verdieping. U krijgt meer informatie over het deelnemen aan een leeskring en tips over het goed begeleiden. Ook kunt u zich opgeven voor het aansluiten bij een bestaande club of voor het opstarten van een nieuwe groep. Er wordt serieuze aandacht besteed aan het ontmoetingsaspect: tijdens de pauze en na afloop van het officiële programma is er voldoende gelegenheid contacten te leggen. De bibliotheek wil met het organiseren van deze avond vooral het lezen bevorderen.

Diensten bibliotheek

De bibliotheek kan aan leeskringleden behalve het boek ook veel achtergrondinformatie bieden. Speciale databanken, naslagwerken en tijdschriften kunnen worden geraadpleegd. De huidige Brabantse bibliotheekpas biedt overigens veel kortingsmogelijkheden bij culturele en recreatieve instellingen. Wist u dat u met deze pas gebruik kunt maken van bibliotheken in bijna geheel West- en een deel van Midden-Brabant? En.... u kunt de materialen bij uw eigen bibliotheek terugbrengen!

"Altena Leest!"

Met een knipoog naar de landelijke manifestatie "Nederland Leest" - waarbij bibliotheekleden nu al twee achtereenvolgende jaren een gratis exemplaar konden afhalen van het verkozen boek tijdens de leesperiode (oktober-november) - wordt na de pauze de keuze van 2007 "De gelukkige klas" van Theo Thijssen onder de deskundige leiding van Marlene Lunter bediscussieerd. Wie nog niet in het bezit is van dit boekje en naar de leeskringavond komt, kan een gratis exemplaar aanvragen via alle vestigingen van bibliotheken Altena.

Als `gewoon' lezen niet meer gaat

Als `gewoon' lezen door welke oorzaak ook niet meer zo gemakkelijk gaat, zijn er nog tal van andere mogelijkheden, zodat u kunt blijven lezen en aangesloten kunt blijven bij uw leeskring. Er worden diverse leeshulpmiddelen getoond. Daarnaast zal de mogelijkheid geïntroduceerd worden van het lenen van een zogenaamde daisyrom-speler via de bibliotheek. Een daisyrom-speler (Digital Accessible Information System) is een afluisterapparaat voor het `gesproken boek': de voorgelezen tekst staat op een cd-tje. Het apparaat heeft zeer veel navigatiemogelijkheden en is gemakkelijk te bedienen. Via de bibliotheek kan voortaan met dit apparaat worden kennisgemaakt, alvorens tot eigen aanschaf over te gaan. De kosten worden doorgaans door de verzekering betaald. De bibliotheek is als gevolg van de integratie van het blinden bibliotheekwerk met de openbare bibliotheken vanaf 2007 het eerste aanspreekpunt voor mensen met een leesbeperking.

Marlene Lunter
Marlene Lunter studeerde Nederlands en werkte jarenlang bij de literaire stichting Vrouw & Kultuur (Eindhoven). Ze heeft ruim 15 jaar ervaring in het begeleiden van leeskringen en verzorgt cursussen voor leeskringbegeleiders. Daarnaast schrijft ze over literatuur en interviewt zij schrijvers op het podium, zie verder: www.marlenelunter.nl