Erasmus Universiteit Rotterdam

Vrouwelijke hoogleraren over hun vak en hun leven

Boekje om studentes en promovendi warm te maken voor carrière in wetenschap

Misschien komt het omdat ze zo weinig voorbeelden hebben, maar vrouwelijke studenten overwegen niet snel of zij hoogleraar willen worden. Hoe komt dat eigenlijk? In het humoristische en fraai uitgegeven boekje Een carrière in de wetenschap? geven vrouwelijke hoogleraren van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) inzicht in hun vak en hun leven. De EUR gaat het boekje aanbieden aan alle vrouwelijke masterstudenten, promovendi en artsen die afstuderen. Het initiatief komt van de Stuurgroep Equalproject van de EUR o.l.v. rector magnificus Steven Lamberts. Op woensdag 5 maart overhandigt hij het eerste exemplaar aan prof.dr. Marise Born, voorzitter van het netwerk vrouwelijke hoogleraren van de EUR.

In het handzame boekje Een carrière in de wetenschap? Hoogleraren aan de EUR over hun vak en hun leven komt de meerderheid van de vrouwelijke hoogleraren van de universiteit aan het woord. Zij vertellen niet alleen over hun gedrevenheid, hun inspiratie, hoe zij het werk combineren met hun privé leven, maar geven ook inzicht in hun salarisverloop, praktische tips voor de weg naar de top, wat je niet of juist wel moet doen en het leven naast het werk: hun hobby's. Ook geven ze aan welke verschillen zij waarnemen tussen henzelf en hun mannelijke collega's, en proberen ze een verklaring te vinden voor het feit dat er zo weinig vrouwen de wetenschappelijke top bereiken. Er is geen beroepsopleiding voor het vak hoogleraar, en geen enkele vrouw volgde een vaste route naar deze functie. Wel zijn deze vrouwelijke hoogleraren het er allemaal over eens: meer vrouwen aan de top komt de wetenschap ten goede.

De Erasmus Universiteit Rotterdam telt zesendertig bijzonder en gewone vrouwelijke hoogleraren, nog geen tien procent van het totaal. De universiteit probeert het aantal vrouwelijke hoogleraren te verhogen met een officieel diversiteitsprogramma. In de week van Internationale Vrouwendag op 8 maart wordt met de uitreiking van het boekje hierop weer de aandacht gericht. Meer informatie: www.eur.nl/diversiteit.