Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Werkbezoek Verburg over biogas

Persbericht | 28-02-2008

Op 5 maart brengt minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) een werkbezoek aan Noord Nederland dat in het teken staat van groen energie in de landbouw. De minister bezichtigt een biogasinstallatie en praat met vertegenwoordigers uit de energiesector over groen gas en covergisting.

Verburg krijgt een rondleiding over het praktijkcentrum Nij Bosma Zathe van de Animal Sciences Grovan Wageningen UR. In de covergisters van Nij Bosma Zathe wordt koeienmest vergist samen met andere organische restproducten uit de landbouw. Het biogas dat hierbij vrijkomt wordt omgezet in groene stroom en warmte voor de nieuwe woonwijk Techum. Ook is het de bedoeling dat een deel van het gas in de toekomst gebruikt wordt voor het stadsvervoer van de gemeente Leeuwarden.

Daarna heeft er een rondetafel gesprek plaats over de toekomst van groen gas. In het Noorden ziet men vele duurzame toepassingsmogelijkheden van groen gas uit covergisting. Over de mogelijkheden, kansen en bedreigingen van groen gas uit covergisting praat de minister met vertegenwoordigers uit de energiesector en overheden.