Installatiebranche en technische detailhandel zamelen batterijen in

05/03/2008 09:54

UNETO - VNI

UNETO-VNI sluit convenant met batterijenindustrie

ZOETERMEER:- UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel heeft vandaag een convenant gesloten met Stichting Batterijen (Stibat), die verantwoordelijk is voor het inzamelen en recyclen van afgedankte batterijen. In dit convenant verplicht Stibat zich bij alle leden van UNETO-VNI te zorgen voor een kosteloos systeem van inzameling en afvoer van gebruikte batterijen.

Vanaf september 2008 is elk verkooppunt dat batterijen aan een eindgebruiker verkoopt, verplicht om afgedankte batterijen die worden aangeboden, in te nemen. Dit is een gevolg van nieuwe Europese regelgeving. Behalve winkels die batterijen aan consumenten verkopen, leveren de installatiebranche en de technische detailhandel in de meeste gevallen eveneens aan een (professionele) eindgebruiker, waardoor ook zij de innameverplichting hebben.

Het ontdoen van gebruikte batterijen die bij deze verkoopkanalen werden ingeleverd, stuitte vaak op problemen. Om de inname en verwijdering bij deze branches te vergemakkelijken, heeft Stibat een convenant gesloten met UNETO-VNI. Op aanvraag van de installateur of detaillist levert Stibat een kosteloos servicepakket dat bestaat uit een inzamelmiddel en een ophaalservice.

Voor bijna 12.000 verkooppunten in de detailhandel en 4.700 deelnemende basisscholen regelt Stibat de gratis inzameling al. Ook bij gemeentedepots kunnen batterijen worden ingeleverd. UNETO-VNI vertegenwoordigt ongeveer 5.500 installatie-bedrijven en 1.800 winkels. Met dit convenant is weer een stap gezet om de inzamelstructuur voor batterijen nog verder uit te breiden en fijnmaziger te maken.

In 2007 werd in Nederland in totaal 2.986.117 kilogram batterijen ingezameld. Dat zijn ongeveer 130 miljoen stuks batterijen. Een stijging van bijna zeven procent ten opzichte van het voorgaande jaar.





http://www.uneto-vni.nl