Gemeente Arcen en Velden


Fractie Arcen en Velden.

Reactie op de situatie rondom de fusie uitgesproken op 3 maart 2008

Eerst hebben we behoefte het proces zoals het verlopen is kort te analyseren. Op 22 en 23 november heeft de raad op de heisessie een aantal beslissingen genomen waarvan de belangrijkste zijn: zelfstandigheid is zeker op termijn niet meer wenselijk De gemeente Arcen en Velden wordt niet opgesplitst Venlo en Horst a/d Maas zijn de meest logische fusie partners. Geconstateerd mag worden dat tegen deze beslissingen weinig protest is geweest. Allereerst werd in brede kringen gediscussieerd over de beste fusiepartner. Heel goede argumenten kwamen naar voren, zowel voor Venlo als voor Horst. Dat betekent ook dat er mensen teleurgesteld zouden worden, omdat er maar een de echte toekomstige partner zou zijn. .
De CDA fractie heeft steeds op het standpunt gestaan dat de definitieve keuze pas op het laatste moment moest plaatsvinden. 2 punten speelde daarbij een hoofdrol namelijk haal zoveel mogelijk uit de onderhandelingen en laat ook die argumenten meespelen die later ingebracht zouden kunnen worden
Alhoewel in onze fractie er veel sympathie was (EN IS) voor Horst groeide het besef dat Venlo toch ook zo slecht nog niet was. Toch was onze strategie: hou beide opties open. Argumenten die een rol spelen voor Venlo waren o.a.: Zeker bij de publieksavonden was de overgrote meerderheid voor Venlo Bij de bezoeken aan de gemeente Venlo en Horst kwam Venlo er naar ons gevoel beter uit Het idee dat de dorpsraden in Horst zoveel beter waren dan in Venlo bleek niet waar De Maas is toch een handicap; denk aan Brandweer, politiecorps, openbare werken, gladheidbestrijding.
De zeer positieve berichten vanuit zowel Tegelen als ook Belfeld na de herindeling namen ook wat angst weg voor het ondersneeuwen t.o.v. Venlo. Ook uit de vele contacten die we als fractie hebben gehad binnen onze gemeente ( o.a. 60 mails naar verenigingen) bleek steeds een overgrote meerderheid een stap met Venlo de meest logische te vinden.
Afgesproken was dat we op 3 maart de discussie raadsbreed zouden houden samen met de inspraakmogelijkheid van onze inwoners.
Helaas hebben de colleges van beide gemeentes anders beslist en is vorige week dinsdag al de mening van de colleges aan de pers meegedeeld.
Jammer dat het college van Arcen en Velden niet tot het laatst de ingezette koers heeft aangehouden en 3 maart nog eenieder zijn of haar zienswijze heeft laten meewegen. Jammer dat het college van Venlo niet tot het laatst het respect voor de raad van Arcen en Velden heeft kunnen opbrengen zodat onze procedure de volledige weg zou kunnen bewandelen. Het CDA spreekt de hoop uit dat dit geen voorteken is van hoe er met Arcen en Velden door Venlo wordt omgegaan.

Met de aantekening van deze kritische opmerkingen kan ik toch zeggen dat het CDA in zijn geheel een goed gevoel heeft bij de procedure.
In tegenstelling tot vele andere gemeentes die aan een fusieproces deelnemen heeft de Gemeente Arcen en Velden veel zaken via de wensenlijst kunnen verwezenlijken. Dat komt ten goede aan onze inwoners.

Daarbij gaan we er gemakshalve wel van uit dat de gemeente Venlo ook werkelijk inhoudt geeft aan de toezeggingen die ze hierin gedaan heeft. Dat vertrouwen hebben we zeker wel, anders is de basis tot samenwerking bij voorbaat al een farce. Toch hebben we nog enkele vragen aan de beide colleges n.a.v. de wensenlijst, voordat we volgende week donderdag definitief ja kunnen zeggen Graag willen we in de wensenlijst wat concreter aangegeven hebben welke wensen wanneer uitgevoerd worden, kortom geef een tijdspad aan van de wensen. De opmerking in het raadsvoorstel over Klavertje 4 behoeft meer duidelijkheid. De gemeente Arcen en Velden mag niet de dupe worden, in welke zin dan ook, van de besprekingen rondom Klavertje 4.
Verder is de opmerking in het raadsvoorstel dat het college van Arcen en Velden overweegt het OZB-tarief op te trekken naar "Venloos niveau" wel erg voorbarig te noemen. Er zijn tarieven op gemeentelijk niveau zoals bijvoorbeeld rioolbelasting die in Venlo lager liggen. Om in dat geheel alleen de OZB te betrekken is wel erg merkwaardig te noemen. Hier bovenop komt nog dat de genoemde structurele verhoging van de toeristen belasting (genoemd wordt 50.000) veel te laag is aangehouden. Zeker als de beoogde grenscorrectie met Bergen zal plaatsvinden, lijkt 250.000 structureel veel meer op zijn plaats. Verder vragen we m.n. aan het college van Venlo ook open te staan voor de kritische opmerkingen die gemaakt zijn vanuit onze gemeente. Heel specifiek denk ik dan aan de zorg van uit agrarische kring, maar ook breder geuit over de snelheid zeg traagheid waarmee zaken geregeld worden.
Vanuit onze mailcontacten met vele verenigingen willen wij nog een paar opmerkingen plaatsen.
Natuurlijk is er de zorg over de subsidie, waarbij wij het idee hebben dat die zorg niet lang hoeft te bestaan, namelijk het subsidiebeleid van Venlo zal met tevredenheid ontvangen worden.
De wens om nadrukkelijk meer aandacht en ondersteuning voor de vrijwilligers te organiseren wil ik hier niet onvermeld laten, en nadrukkelijk onder de aandacht brengen. Wat in de ogen van het CDA niet onvermeld mag blijven is het Frans Pfanner Huis. Een van onze culturele instellingen, zij het op kleine schaal, die in de nieuwe gemeente wat ons betreft meer financiële ondersteuning verdient. T.a.v. de verenigingen had het CDA gehoopt dat ook zij wat vaker zelf de vergelijking tussen Venlo en Horst hadden gemaakt. Te vaak werd aan ons gevraagd hebben jullie dat vergeleken of dat, terwijl zij zelf beter die vergelijking konden maken en dan met een advies naar de gemeente konden gaan.

Nog 2 andere punten wil het CDA nadrukkelijk onder de aandacht brengen: De samenwerking met onze Duitse buurgemeenten, onder andere in AGS verband, behoeven een stevige impuls te krijgen. Als grote grensgemeente behoren we met voortvarendheid initiatieven te ontwikkelen aan grensoverschrijdende activiteiten. Dergelijke ontwikkelingen zijn goed voor de inwoners en geven een extra impuls aan de toeristische sector. Het tweede punt is de door de provincie zo geuite wens om het hele gebied Noord Limburg sterker op de kaart te zetten door een 5tal grote gemeentes te creëren. Het CDA is en blijft een voorstander van dat streven en hoopt dat het feit dat wij waarschijnlijk voor Venlo kiezen de beoogde versterking van de regio geen geweld aangedaan mag worden. .Tot slot rest ons nog dank aan eenieder die meegewerkt heeft aan dit proces Dan denken we aan onze inwoners, de beide andere kandidaat gemeentes, waarbij Horst zeker een extra pluim verdient, de ambtenaren de gemeenteraden en de colleges van de 3 gemeenten

De CDA Fractie van de gemeente Arcen en Velden,

---

Ger Lommen Toon Drissen Joke Geelen Bob Vostermans en Jan Schuurmans-


3


4