Gemeente Arnhem

Wijkactieplannen en Charter Krachtwijken (04-03-08) Charter Krachtwijken klaar voor ondertekening!

Het college van BenW heeft vandaag het Charter Krachtwijken Arnhem vastgesteld. Het Charter zal binnenkort door de wethouders Sander van Bodegraven en Barth van Eeten met minister
Ella Vogelaar ondertekend worden.
Tevens heeft het College op verzoek van het Rijk de doelstellingen in de wijkactieplannen aangescherpt. Voor de uitvoering van deze plannen is in het Charter afgesproken dat de corporaties jaarlijks 14,9 miljoen euro gedurende 10 jaar bijdragen. De minimale inzet van de gemeente is voorlopig beraamd op 200 miljoen euro. De extra middelen van het rijk voor de Arnhemse Krachtwijken zijn nog niet bekend.

Minister Vogelaar heeft vorig jaar de themas vastgesteld waarop gemeenten moeten inzetten om de wijkaanpak vorm te geven: Wonen, Werken, Leren & Opgroeien, Integreren, Veiligheid en Achter de voordeur. Arnhem heeft zelf het thema Sport & Cultuur toegevoegd. Op basis van deze themas zijn de wijkactieplannen opgesteld voor Klarendal, Malburgen / Immerloo, Presikhaaf West en Het Arnhemse Broek.

Financiering
De verantwoordelijke wethouders Van Bodegraven en Van Eeten zijn tevreden dat er weer meer duidelijkheid is over de financiering. 14,9 miljoen gedurende 10 jaar van de corporaties, de gemeente zelf zal in ieder geval minimaal 200 miljoen euro inzetten en dan komt er nog geld van verschillende ministeries. Al met al denken we dat we de komende
10 jaar goed aan de slag kunnen met de wijkactieplannen zoals die er nu liggen. De gemeenteraad moet zich natuurlijk nog over de plannen en de gemeentelijke bijdrage uitspreken. En ook de wijkbewoners gaan we binnenkort om advies vragen. Daarnaast, zo benadrukken de beide bestuurders, zijn er recent al nieuwe acties gestart. Bijvoorbeeld het experiment Participatiecoaches dat we samen met Leeuwarden uitvoeren. Daarbij worden per Prachtwijk 2 coaches aangesteld die wijkbewoners proberen te motiveren voor scholing, werk en andere dagbestedingen. En we maken ons sterk voor de centra voor Jeugd en Gezin (CJG). Dit jaar moet dat leiden tot 2 van de CJGs in Arnhem.

Geen kan niet
In het Charter staat de gezamenlijke ambitie van gemeente en Rijk en daarnaast worden afspraken gemaakt per thema. Bij elk thema staat aangegeven wat de gemeente en wat het betreffende ministerie daaraan bijdraagt. Over de exacte financiële middelen moet voor 1 juli duidelijkheid komen.
Van Bodegraven en Van Eeten gaan er vanuit dat die ook komt. Het Charter spreekt wat dat betreft boekdelen. Er is geen is misverstand bij alle partijen over de ambities; met louter kan niet nemen we geen genoegen. En om ambities waar te maken is geld nodig, van alle partijen.

Samen met bewoners
Op basis van de Wijkactieplannen worden op dit moment financiële afspraken met de corporaties gemaakt voor 2008 en 2009. Deze worden uitgewerkt in de Uitvoeringsplannen voor de vier wijken. Over de financiële paragraaf tussen gemeente en corporaties en de uitvoeringsplannen van de 4 wijken, zal het college in maart-april a.s. een besluit nemen. De uitvoeringsplannen worden voorgelegd aan de wijkbewoners voor advies. De kaders zijn vastgelegd in Charter en wijkactieplannen. Maar de 2-jaarlijkse Uitvoeringsplannen worden voorgelegd aan de bewoners. Die kunnen aangeven of bepaalde acties prioriteit hebben of juist niet. Op basis van die adviezen kunnen de plannen nog aangepast worden.

Experimenten
In het Charter Krachtwijken Arnhem zijn afspraken tussen Rijk en de gemeente vastgelegd op basis van de bovengenoemde themas. Arnhem geeft tevens aan mee te willen doen aan de Rijksexperimenten Slagkracht achter de voordeur, Opheffen van bureaucratische structuren en Burgerparticpatie. Deze experimenten zal het Rijk in een later stadium uitwerken tot voorstellen.
Ook is aangegeven welke middelen de gemeente Arnhem nu al inzet in de vier krachtwijken. De eventuele extra inzet is afhankelijk van de onderhandelingen met de lokale corporaties en kan, daar waar het budgetrecht van de raad betreft, pas na besluitvorming in de raad worden vastgelegd in de overeenkomst. De afspraak is dat dit uiterlijk in juli van dit jaar duidelijk is.
In het charter zijn tot slot afspraken gemaakt over rapportage en monitoring. In ieder geval wordt jaarlijks schriftelijk gerapporteerd aan de gemeenteraad. Over de voortgang van de Wijkactieplannen wordt de raad periodiek geïnformeerd.