Gemeente Sneek


rechter af over verplaatsen wilgen

Sneek wacht uitspraak rechter af over verplaatsen wilgen

De gemeente Sneek heeft dinsdagmiddag de verplaatsing van wilgen gestaakt in afwachting van de behandeling van een rechtszaak bij een zitting die woensdagochtend (vandaag) plaatsvindt.

De gemeente zal zich in die procedure op het standpunt stellen dat de vogelwacht niet-ontvankelijk moet worden verklaard vanwege het feit dat zij om schorsing heeft gevraagd tot het moment dat op bezwaar is beslist en dat besluit inmiddels genomen en bekendgemaakt is. Met andere woorden de Vogelwacht heeft geen belang meer bij haar verzoek.

Vanuit de gemeente, maar ook door de rechtbank, is de Vogelwacht hierop geattendeerd, waarbij zij is gewezen op de mogelijkheden van het instellen van beroep en een daarbij behorende voorlopige voorziening. Zo kan de rechter alsnog een beslissing nemen. Het is nog niet bekend of de Vogelwacht ondertussen van deze mogelijkheid gebruik heeft gemaakt.

De kapvergunning ten bate van de werkzaamheden was overigens inmiddels al wel verleend. In de voorschriften staat vermeld dat deze niet mag worden gebruikt gedurende de bezwaar- en beroepstermijn en gedurende de periode dat een verzoek om schorsing is ingediend en de rechter daarop nog niet heeft beslist.

Schorsing gedurende de beroepstermijn is bedoeld voor die situaties waarbij in plaats van bezwaar rechtsreeks beroep wordt ingesteld. De achterliggende gedachte is dat er geen onomkeerbare zaken geschieden. Een eenmaal gekapte boom kan niet worden gelijmd.

In de onderhavige zaak is tussen het einde van de bezwaartermijn en het besluit op bezwaar een schorsing gevraagd en wel op de dag dat het besluit op bezwaar is verstuurd. De zaken hebben elkaar gekruist.

De gemeente is begonnen met het verplaatsen van knotwilgen omdat deze ook weer teruggeplaatst kunnen worden wanneer een rechter daartoe besluit, anders waren ze namelijk in de toekomst gekapt.

Van de 24 wilgen die verplaatst zouden moeten worden, is dat inmiddels met 14 gebeurd.
Van het daadwerkelijk kappen van bomen is dus nog geen sprake.