Ingezonden persbericht


Persbericht CNV Textiel en confectie (een vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

5 maart 2008, Utrecht
------

Nieuwe cao voor confectie- en textielsector

De circa 12.000 werknemers in de mode-, interieur-, tapijt- en textielindustrie (MITT) hebben een nieuwe cao. CNV Textiel en confectie bereikte hierover gisteravond een principeakkoord met werkgeversorganisatie Modint.

Onder de cao vallen bekende ondernemingen als Koninklijke Ten Cate (Almelo), Gamma Holding (Helmond) en G-star. CNV-onderhandelaar Theo Katerberg reageert tevreden. 'We zijn het nog nooit zo snel met elkaar eens geweest. Het akkoord ziet er goed uit, met concrete afspraken over onderzoek naar en reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten. We hebben plannen in Brabant en Twento; als die goed uitpakken, gaan we het uitbreiden naar andere regio's.'

De cao heeft een looptijd van 26 maanden en gaat op 1 mei 2008. De werknemers krijgen in die periode een loonsverhoging van in totaal 7 procent, als volgt verdeeld:


* 3,5 procent per 1 mei 2008

* 3 procent per 1 mei 2009

* 0,5 procent per 1 januari 2010
Daarnaast worden de jeugdschalen voor VMBO'ers en MBO'ers verbeterd.

Proef met reïntegratie

In de cao is afgesproken dat er in de omgeving van Helmond en Almelo een intersectorale proef komt met reïntegratie van gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De bedrijfstak start ook een onderzoek naar de omvang van de groep werknemers met een klein percentage van arbeidsongeschiktheid.

Scholing

Op het gebied van scholing is afgesproken dat 250 werknemers gebruik kunnen maken van een zogenaamde EVC-scan. Deze scan is bedoeld om te kijken of opgedane werkervaring kan worden omgezet in een erkend diploma. Daarnaast zullen de scholingsafspraken van de textiel en confectie beter op elkaar afgestemd worden.

Uitzendkrachten

Vanaf 2009 zijn alleen NEN gecertificeerde uitzendbureaus welkom in de sector. Na vier maanden moeten de uitzendkrachten worden beloond volgens de cao MITT.

Arbeidstijden

De nieuwe Arbeidstijdenwet, waarbij de werktijden langer zijn geworden voor de werknemers, kan alleen in overleg met de vakbond binnen de bedrijven worden toegepast.

Internationaal

Er is 40.000 euro beschikbaar gesteld voor internationale projecten. Het geld is bestemd voor scholings- en kinderopvangprojecten in regio's waar ondernemingen uit de bedrijfstak actief zijn.