Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Bestuur informeert bewoners over maatschappelijke opvang

Op dinsdagavond 4 maart zijn de bewoners in de directe omgeving van Bosland 20 t/m 26 persoonlijk door bestuurders van de deelgemeente Kralingen-Crooswijk op de hoogte gebracht van het plan hier een woonvoorziening voor dak- en thuislozen te vestigen. Deze woonvoorziening is de eerste in Kralingen-Crooswijk en pas in het initiatief van de vier grote steden en het Rijk om in 2010 zoveel mogelijk dak- en thuislozen een woonomgeving te bieden.

De woningen bevinden zich op de bovenverdieping in het oude bedrijvenpand van de Roteb en zullen door een aantal bouwkundige ingrepen bewoonbaar worden gemaakt. Het pand zal verbouwd worden tot afzonderlijke woonruimten met een gezamenlijke huiskamer en keuken. Als alles klaar is zal het bewoond worden door veertien dak- en thuislozen die na een periode van intensieve begeleiding weer zelfstandig kunnen gaan wonen. De begeleiding wordt verricht door Bavo-Europoort een stichting die gespecialiseerd is in deze projecten. Met deze woonvoorzieningen wil de gemeente Rotterdam het aantal dak- en thuislozen terugdringen.

G4: minder daklozen in 2010

Op 7 februari 2006 kwam de G4 Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tot een overeenkomst om het aantal dak- en thuislozen drastisch te gaan verminderen. Het resultaat was het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang. De hoofddoelstelling van het Plan is om vóór 2010 in de G4 10.000 dak- en thuislozen een trajectplan aan te bieden. Door een vaste verblijfplaats en maatschappelijke hulp worden deze mensen weer aan een plaats in de maatschappij geholpen. Dit wordt bevestigd door de resultaten uit 2007 waaruit blijkt dat in de G4 een rustiger straatbeeld is ontstaan en er fors minder overlastmeldingen bij de politie binnenkomen. Verder meldt het Leger des Heils dat het aantal daklozen in de vier grote steden is gedaald met 25% in een jaar tijd.

Twee voorzieningen

De bedoeling is dat in de deelgemeente Kralingen-Crooswijk twee van deze voorzieningen worden gerealiseerd. Vanaf augustus 2007 is er begonnen met het realiseren van deze voorzieningen in andere deelgemeenten. Nu zijn er al een aantal operationeel en de bedoeling is dat er in 2010 ruim 26 voorzieningen gerealiseerd zijn in heel Rotterdam, vertelt Ruud Landa, projectleider Maatschappelijke Opvang. Waar en wanneer de tweede locatie komt is nog niet bekend, maar we zijn wel volop op zoek.

Dinsdagavond 4 maart zijn de Dagelijks Bestuurders Gerard Schuiling, Michel de Visser en Lucas de Boer van de deelgemeente langs geweest bij de bewoners om het bericht persoonlijk melden. De bewoners in de omliggende buurt hebben vandaag een informatiebrief namens de deelgemeente ontvangen. De veertien bewoners die de woningen aan het Bosland gaan bewonen zijn zorgvuldig gescreend. Niet alle dak- en thuislozen kunnen in dit soort woonvoorzieningen terecht. Ze worden van tevoren gescreend om te kijken of ze geschikt zijn. Voor locatie Bosland hebben staan we geen drugsverslaafden toe. De mensen komen hier in principe voor langere tijd wonen, aldus Ruud Landa.

Toezicht

Om het project in Bosland in goede banen te leiden wordt er een beheercommissie ingesteld door de deelgemeente. Deze commissie ziet toe op de gang van zaken rond de locatie en waakt over de leefbaarheid in de buurt. Ze sluit een convenant af waarin afspraken over beheer worden vastgelegd. In de beheercommissie zitten omwonenden, vertegenwoordigers van betrokken instellingen, maar ook de wijkagent.